Ben jij gezegend met een prachtige achtertuin én een kindje/meerdere kids? Dan geniet je nog meer van de zomer als de tuin kindvriendelijk is. Dit betekent dat het zowel veilig als vermakelijk is. Natuurlijk pluk je hier ook de rest van het jaar de vruchten van. Want ook in het najaar en in de lente kunnen kindjes heerlijk buiten spelen. Dat is juist heel erg goed voor ze! In dit artikel delen we een aantal tips om jouw eigen tuin kindvriendelijker te maken. 

Tip 1. Veiligheid boven alles

Schenk voldoende aandacht aan de veiligheid. Houd hierbij rekening met de leeftijd en skills van je kind(eren). Zorg ervoor dat de tuin goed is afgesloten met een tuinafscheiding. Heb je een vijver en wil je deze graag houden? Zet hier een stevig hekje omheen of voeg veiligheidsroosters toe. Alleen een net over het water spannen is meestal niet voldoende. Controleer daarnaast of er giftige planten in de tuin staan. Kleine kinderen stoppen vaak van alles in hun mond. Dat geldt overigens ook voor huisdieren zoals honden en katten. Belangrijk om het dus goed te checken.

Tip 2. Schaf een trampoline aan

Natuurlijk draait het in de tuin ook om plezier. Trampolines zijn een geweldige aankoop voor kinderen van iedere leeftijd. Van kleuters tot tieners. Je hebt er ongetwijfeld lang plezier van. Wat betreft de veiligheid kun je het beste een trampoline kopen met veiligheidsnet eromheen. Een ingraaftrampoline met veilige trampoline rand is ook een goede optie.

C:\Users\mail\OneDrive\Pictures\DB Online Marketing Afbeeldingen\2091-homefreak-kindvriendelijke-tuin-optimaal-genieten-van-de-zomer (3).jpg

Tip 3. Hang een schommel in de tuin

Een schommel neemt maar weinig ruimte in beslag en valt bij veel kinderen in de smaak. Je zou het zelfs kunnen bevestigen aan een stevige pergola of overkapping. Zodra de schommel een tijdje niet wordt gebruikt, kun je het gemakkelijk opbergen in de schuur. 

Tip 4. Creëer voldoende schaduw 

Zeker in de zomer is het belangrijk dat er voldoende schaduw aanwezig is in de tuin. Creëer natuurlijke schaduwplekken met hoge bomen of een begroeide pergola. Je kunt natuurlijk ook een schaduwdoek over de speelplek spannen of een stevige parasol aanschaffen.

C:\Users\mail\OneDrive\Pictures\DB Online Marketing Afbeeldingen\2091-homefreak-kindvriendelijke-tuin-optimaal-genieten-van-de-zomer (2).jpg

Tip 5. Dek de zandbak af

Zet je een zandbak in de tuin? Zorg er dan wel voor dat je het kunt afdekken met een deksel. Zo blijft het zand langer schoon.

Tip 6. Zorg voor een zachte ondergrond

Leg niet de hele tuin vol met harde tegels, maar zorg ook voor voldoende zachte ondergronden. Denk aan een grasveldje, kunstgazon of rubberen tegels. Hier kan je kindje veilig en comfortabel spelen. 

Lees ook eens de 10 DIY tuintips voor beginners.