Wat klinkt het futuristisch om over 2022 te praten, maar over een paar maanden zijn we daar toch echt al in beland. Tijd dus om je alvast te verdiepen in de trends voor 2022. Ben jij al benieuwd wat je vaak gaat tegenkomen in de woonmagazines,  wat je gaat zien in woonwinkels en hoe jij hier een voorloper in kunt zijn? In dit artikel deel ik de trends op het gebied van keukens en ik kan alvast verklappen dat ik fan ben! 

Eerdere keukentrends 

Voordat we kijken naar de nieuwste trends op het gebied van keukens, zal ik eerst een overzicht geven van de trends van afgelopen jaar. En natuurlijk zullen deze trends niet verdwijnen als sneeuw voor de zon, dus ook deze zul je in 2022 nog veel zien. Daarna ga ik in op de trends van aankomend jaar. Ik kan alvast verklappen dat grijze keukens zijn opmars maken! 

De trends van afgelopen jaar: 

  • Zwarte keukens waren populairder dan ooit. Ook zwarte details zoals een zwart aanrechtblad, zwarte handgrepen en zwarte kranen zag je veel terug. 
  • Ook houten keukens werden in veelvoud verkocht. Helemaal passend bij de interieurtrends van 2021 om steeds meer te kiezen voor natuurlijke materialen en kleuren.  
  • Voor de mensen die een meer gewaagde keuken durfden te maken,  werd marmer vaak toepast.
  • De hoogte werd optimaal gebruikt. En dan bedoelen we natuurlijk niet bovenkasten, maar juist kasten over de hele hoogte van de muur.

Keukentrends 2022

Tot zover de keukentrends van afgelopen jaar. Tijd om vooruit te kijken.  Ik had natuurlijk de eerste trend al verklapt hierboven,  maar er zijn er nog een aantal andere. Het zijn trends die eenvoudig toe te passen zijn en die vooral duiden op verstandige keuzes die we proberen te maken. We gaan kiezen voor duurzaamheid, zoeken na de laatste hectische jaren thuis steeds meer de rust op en gaan voor minder trendgevoelige keuzes zodat je minder vaak hoeft te wisselen.  Hier komen de keukentrends voor 2022;

Grijze keuken

We gaan van donkere, zwarte keukens op zoek naar meer licht en rust in huis.  Grijze keukens zullen dus duidelijk populair worden in 2022. Gelukkig zijn er natuurlijk tal van grijstinten beschikbaar, dus je kunt het zo licht of donker maken als je zelf wilt. Grijs is enorm goed te combineren met verschillende interieurstijlen en is daarom voor veel mensen een goede toevoeging in huis. Zelf heb ik ook een nieuwe grijze keuken. Heb je de blog hierover al gelezen?

grijze keukens

Less is more 

Natuurlijk zijn we al een aantal jaar aan het ontspullen. Marie Kondo is echt een begrip geworden.  Ook in de keuken trekken we dit door komend jaar. Aanrechtbladen zullen weer leeg zijn.  Ook handgrepen zien we steeds minder terug.  Touch to open is de toekomst! Ook los apparatuur is iets wat we steeds minder terug zullen zien.  Apparaten worden steeds vaker ingebouwd. En beschik jij ook al over een kokend water kraan? Dan kan die waterkoker op het aanrecht ook meteen weg! 

keukentrends 2022

Kwaliteit

Ook wordt er echt gekozen voor kwalitatief hoogwaardige keukens. Natuurlijk mede door de opkomst van de bewustwording van duurzaamheid. We zijn steeds meer bereid te investeren in goede producten. We kiezen niet meer voor een Senseo apparaat, maar willen juist een luxe koffiemachine met koffiebonen. Kunststof aanrechtbladen zul je dus ook niet veel meer terugzien.  Composiet aanrechtbladen zijn gelukkig een stuk betaalbaarder geworden de laatste jaren en is natuurlijk van hoogwaardige kwaliteit.  Hoewel de aanrechtbladen de laatste jaren ook steeds dikker werden, zullen we in 2022 vooral dunne aanrechtbladen zien.  

Duurzaamheid

Duurzaamheid in huis is ook steeds belangrijker.  We zijn steeds bewuster van de keuzes die we maken en welke impact een aankoop heeft op het milieu. Wil jij daarom kiezen voor een duurzame oplossing en vind jij het zonde om je keuken helemaal te verbouwen voor deze nieuwe trends? Kies er dan voor enkele onderdelen te vervangen of aan te passen.  Wil jij bijvoorbeeld een grijze keuken, maar is jouw keuken nog in perfecte staat? Kijk dan eens naar de optie om bijvoorbeeld alleen de frontjes te vervangen.  Heb je niet zo’n groot budget? Probeer dan eens wat oude spullen te verkopen (want less was immers more). Die oude waterkoker,  die 10 snijplanken die uitgestald stonden op het aanrecht… het mag allemaal weg! 

duurzame keukens

Wat vinden jullie van de keukentrends voor 2022? En wat voor keuken hebben jullie op dit moment? Laat het weten!