Beetje bij beetje komt er steeds meer af in het nieuwe huis. Erg fijn, want geduld is helaas niet mijn beste eigenschap. Sinds afgelopen week is ook mijn nieuwe grijze keuken af. En ik ben me er toch een potje blij mee! 

Nieuwe grijze keuken

Al eerder nam ik jullie mee in de zoektocht naar mijn nieuwe keuken. We gingen voor grijze kastjes, een mooi zwart SMEG fornuis en afzuigkap, natuurlijk een zwarte Quooker en een zwart composiet blad. We kozen ervoor om zelf te gaan tegelen boven het  aanrecht. Nog nooit gedaan, dus super spannend. Ook de keuken zouden we zelf in elkaar zetten. Dit hadden we bij het vorige huis ook gedaan en hierdoor besparen we veel geld. Mijn schoonbroer heeft inmiddels al 5 keukens in elkaar gezet, die die kwam ook een handje helpen. 

Tegels kiezen bij Tegels in Huis

Zoals ik al zei, hadden we nog nooit betegeld. Hoewel ik een visgraat motief enorm mooi vind, leek dat me echt onmogelijk voor beginners. We kozen dus voor een half om half verband met mooie witte wandtegels van Tegels in Huis. Om precies te zijn de Eq langwerpige witjes 7,5×30 cm handvorm wandtegel mat wit blanco. Eigenlijk zo eenvoudig om online tegels te bestellen. Je rekent uit hoeveel je nodig hebt, bestellen en het wordt nog bij je afgeleverd ook, dus het scheelt je een hoop gesjouw. 

Zelf plaatsen 

Voordat het tegelen kon beginnen, moesten we de keuken plaatsen. We sloopten de oude keuken en verwijderden de oude tegels. De keuken zetten was eigenlijk in een goede dag gedaan. Het eerste kastje kost altijd de meeste tijd omdat je dan goed moet rekenen hoe alles uitkomt. Wanneer die eenmaal op de perfecte plek staat, kun je vervolgens alles vrij eenvoudig neerzetten. Gelukkig is mijn vader loodgieter dus die monteerde de gootsteen en de Quooker. We hadden wel iemand ingehuurd voor de elektra aangezien we een inductie kookplaat hadden en hier nog geen aansluiting voor zat. 

grijze keuken

Het betegelen kan beginnen 

Nu de keuken helemaal stond, kon ook het tegelen beginnen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de tegels niet van te voren had bekeken in de winkel. Tegels in Huis heeft ook 3 vestigingen zodat je de tegels fysiek kunt komen bewonderen. De tegels vielen daarom iets minder wit uit dan ik had verwacht. Achteraf gezien was dit echt een meevaller, want nu passen de tegels echt perfect bij de vloer. Met het juiste materiaal kun je zeer eenvoudig zelf tegelen. 

zelf betegelen

Enkele tips:

  • Meet het midden goed uit (en telkens goed kijken hoe je uitkomt in de hoeken/randen)
  • Maak niet teveel tegellijm aan per keer. Hij droogt snel uit en je kunt beter tussendoor nog een emmer maken
  • Haal spatters lijm zoveel mogelijk meteen van de tegels af. Dit scheelt een hoop poetsen later
  • Gebruik kruisjes om de voegen te bepalen. Houd er wel rekening mee dat sommige tegels niet 100% recht lopen. Bekijk dus regelmatig van een afstandje of de tegels netjes zitten
  • Gebruik profielen voor de randen
  • Zorg echt voor het juiste materiaal (zorg voor een goede tegelsnijder)

Tot zover mijn tips. Nog even netjes gevoegd en het koken kan beginnen! Sorry, Thuisbezorgd!