Het grote gedeelte van alle Nederlanders hebben een kantoorbaan. We spenderen enorm veel tijd in een kantooromgeving. Natuurlijk heb ik al meerdere blogartikelen geschreven over het optimaliseren van je werkplek met kleine aanpassingen. In deze blogpost ga ik in op de grotere zaken. Met deze tips kan een kantoorruimte beter worden ingedeeld en krijgt het een stuk mooiere uitstraling. 

Kantoorruimte inrichten

Hoe is een kantoorruimte nou het beste ingericht? Hoe zijn we het productiefste en worden we het minste afgeleid? In dit artikel deel ik 3 hoofdzaken die aanwezig moeten zijn of geoptimaliseerd kunnen worden. Natuurlijk werken we tegenwoordig ook veel thuis. De volgende tips zijn daarom niet alleen van toepassing op de werkvloer, maar kun je ook toepassen in je eigen kantoorruimte thuis! 

 1. Niet teveel afleiding
  Een open werkvloer lijkt misschien ideaal om snel en gemakkelijk te kunnen communiceren met elkaar, maar het leidt juist ook enorm veel af. Dichte muren/kleine kantoorruimtes zorgen er natuurlijk wel voor dat de stap om “bij iemand naar binnen te lopen” een stuk groter is. Hierdoor worden wellicht vragen niet gesteld of worden bepaalde zaken onvoldoende doorgesproken. Glazen scheidingswanden zijn daarom de perfecte oplossing. Zo houd je de open uitstraling, maar heeft niemand last van omgevingsgeluiden en afleiding. Ook voor een thuiskantoor werkt dit goed wanneer je bijvoorbeeld met zijn twee tegelijk aan het werk bent. 
   
 2. Gezonde omgeving 
  Een gezonde omgeving om in te werken is ook heel belangrijk. Wanneer je niet op een gezonde plek aan het werk bent, zul je zien dat je minder productief bent. Dat is toch wel het laatste wat een werkgever wilt. Een kantoorruimte moet daarom voldoende natuurlijk licht binnenlaten. Ook dient de luchtkwaliteit goed te zijn. Regelmatig ventileren door een raampje open te zetten is belangrijk. Ook kunnen luchtzuiverende planten hierbij helpen. Bij je thuiskantoor moet je hier ook voor zorgen. Sowieso hebben planten ook een positief effect op je humeur. Zo ben je vrolijker tijdens het werk. Zorg dat je zo gepositioneerd bent dat je voldoende daglicht ziet, maar dat het niet voor afleiding zorgt. Goede raambekleding kan ervoor zorgen dat je de hoeveelheid daglicht exact kunt bepalen. 
 3. Een persoonlijke touch 
  Het is nou eenmaal een feit dat we meer tijd met onze collega’s doorbrengen dan met de geliefden thuis. Zeker wanneer je fulltime werkt is dat het geval. Natuurlijk moet er een scheiding zijn tussen werken en privé, maar dat wil niet zeggen dat je niet het één een klein beetje naar het ander kunt halen. Een mooi fotolijstje op de bureau met je geliefden er in doet niemand kwaad. In je thuiskantoor moet je er juist voor zorgen dat er zo min mogelijk “privé-gerelateerde zaken” zijn. Je moet duidelijk het gevoel krijgen dat je op kantoor zit. 
kantoorruimte