Nu ons huis te koop staat, ben ik er echt van onder de indruk wat er
allemaal bij komt kijken. Het is niet zo eenvoudig als dat het lijkt en je
moet best veel keuzes maken. Ik deel daarom een handig stappenplan om
dit wat gemakkelijker te maken. Je huis verkopen wordt zo een stuk
eenvoudiger!

Je huis verkopen

Wanneer je serieuze verhuisplannen hebt, heb je wellicht al meegekregen
dat de markt echt bizar is op het moment. Wij hadden op een gegeven
moment interesse in een huis en hadden geluk dat we een tweede
bezichtiging konden plannen. Tegenwoordig moet je als koper namelijk
vliegensvlug reageren op een huis want voor je het weet heeft er al iemand
een bod uitgebracht. Waar je vroeger pas een huis kocht wanneer je jouw
eigen woning had verkocht, is dit vandaag de dag helaas wel anders. Vaak
zet je jouw huis te koop op het moment dat je een ander huis hebt
aangekocht. Hierdoor komt er ook best wel wat druk te staan op de verkoop
van je huidige woning. Je wilt immers niet dat je vele maanden dubbele
lasten hebt. Het is dus extra belangrijk de verkoop van je huis goed te
regelen. Bereid je huis verkopen dus goed voor met dit handige stappenplan!

huis verkopen

Stappenplan huis verkopen

Zoals beloofd zou ik een handig stappenplan met jullie delen:

Stap 1: Kies een makelaar

De belangrijkste en eerste stap is om een makelaar uit te kiezen. Ga voor een makelaar bij jou uit de buurt. Kom je bijvoorbeeld uit de buurt van Almelo, Amsterdam, Apeldoorn, Deventer, Doetinchem, Enschede, Hengelo, Lochem, Winterswijk of Zutphen dan is https://thomapost.nl  een slimme keuze. Waarom je voor een makelaar uit jouw buurt moet kiezen? Heel eenvoudig: de makelaar kent de buurt waardoor hij vol overtuiging jouw potentiële kopers kan aanspreken en heeft daarnaast ook nog eens perfecte connecties. Vaak schrijven potentiële kopers zich namelijk in bij makelaars om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe woningen. Zo kun je dus misschien je  woning al verkopen voordat het überhaupt op funda is gekomen. 

Stap 2: Kies je promotiepakket 

Wanneer je een makelaar hebt gekozen (spreek hierbij meteen af op welke termijn je jouw woning in de verkoop wilt hebben staan en welke kosten hierbij komen kijken), kun je jouw promotiepakket kiezen. Wees niet bang: vaak heeft de makelaar al een concept klaarliggen. Bij ons werd er bijvoorbeeld een verkoopvideo gemaakt, 360 graden foto’s en normale foto’s. Ook werden er plattegronden opgesteld van het huis en werd er een fysieke verkoopbrochure gemaakt. Hoe meer een makelaar aanlevert aan Funda, des te hoger hij rankt. Dit is wel belangrijk natuurlijk want je wilt goed zichtbaar zijn. Spreek dit duidelijk van te voren af met je makelaar zodat je precies weet wat je kunt verwachten. 

Stap 3: Je huis verkoopklaar maken 

Wanneer er foto’s gemaakt worden en er bezichtigingen plaats zullen vinden, moet jouw woning natuurlijk tiptop in orde zijn. Loop eens kritisch door je huis of laat zelfs iemand anders kritisch door je huis lopen. Verhelp problemen aan je huis. Heb je bijvoorbeeld een lelijke plek op de muur, haal er dan een likje verf over. Vervolgens moet je jouw huis helemaal spik en span schoon maken. Verwijder zoveel mogelijk onnodige items in huis (hierdoor lijkt je huis groter en zien mensen eerder de potentie van een woning). Je huis moet er eigenlijk uit zien als een showroom op de woonboulevard. Haal persoonlijke spullen daarom ook zoveel mogelijk weg. Voor het maken van de foto’s zal de fotograaf zelf ook de touwtjes in handen nemen en diverse lampen etc. aanzetten voor het beste effect. 

Ook kun je nu ondertussen allerlei formulieren invullen voor de makelaar. Zo heb je bijvoorbeeld een lijst waarop je aangeeft wat er achterblijft in je huis en wat je meeneemt. Probeer je USP’s (Unique Selling Points) zoveel mogelijk achter te laten of geef aan dat deze “ter overname” zijn. Heb je bijvoorbeeld een mooie overkapping in de tuin dan zou dit het verschil kunnen maken ten opzichte van andere huizen die te koop staan. 

huis verkopen

Stap 4: In de verkoop

Nu al het promotiemateriaal gemaakt is, gaat je woning in de verkoop. Wellicht krijg je een mooi bord in de tuin en kom je vervolgens op Funda. Spannend! Het gaat nu echt beginnen. Je kunt achterover op je stoel hangen en laat de makelaar het werd maar doen. Nee, niet dus! Zelf moet je nu ook aan de bak. Deel de funda link op zoveel mogelijk plekken. Ook mensen die wellicht nog niet actief op zoek waren naar een nieuwe woning mogen enthousiast worden. Deel hem daarom op je social media en vraag ook anderen dit te doen. Vooral de eerste dagen zijn belangrijk. 

Stap 5: Statistieken bijhouden

Op Funda kun je jouw statistieken bijhouden. Zo zie je precies hoe vaak je bekeken en vertoond bent in het overzicht. Staar je hier alleen niet blind op. Je zult zien dat het de eerste dagen heel snel gaat. Je staat namelijk bovenaan in de resultaten en je bent nieuw dus mensen zijn nieuwsgierig. Onthoud: er hoeft maar 1 kijker te komen die het ook wilt komen. 

Stap 6: Je huis klaarmaken voor bezichtigingen 

Jeej! Je hebt een eerste bezichtiging gepland staan. Dat is de eerste echte goede stap richting de verkoop. Helaas is het, zelfs in deze bizarre tijd, nog steeds geen garantie voor de verkoop. Wij hadden 3 bezichtigingen in de eerste week gepland staan waarvan er geen enkele een bod uitbracht. Ze bekeken namelijk meteen meerdere huizen of waren nog niet echt serieus op zoek naar een nieuw huis. Vergis je niet, er zijn zelfs mensen die er een hobby van gemaakt hebben om huizen te bezichtigen. Toch kan deze ene bezichtiging al zorgen voor een bod dus zorg ook nu weer dat je huis en tip top in orde uitziet. Vergeet ook niet alle kasten. Mensen doen de gekste dingen tijdens bezichtigingen. Zorg ook dat het lekker ruikt in huis. Laat het ook goed doorwaaien. Je wilt niet dat de boerenkool van gisteren nog te ruiken is. Zorg ook dat er genoeg licht in huis komt. 

Stap 7: Onderhandelen 

Stap 6 kan oneindig lang doorgaan (voor je gevoel dan want je moet telkens weer weg van je huis en je huis moet continue opgeruimd en schoon zijn). Maar wanneer je eindelijk een bod ontvangt kan het onderhandelen beginnen. Maak heel duidelijk aan je makelaar wat je wilt. Hopelijk komen jullie er samen snel uit en kan de sticker “verkocht” aan het bord in je tuin worden toegevoegd. 

Ben je nou zelf niet echt op zoek naar een nieuw huis, maar vind je het wel leuk om bij andere mensen naar binnen te gluren? Bekijk dan deze toffe binnenkijkers eens! En ga je jouw huis verkopen? Veel succes gewenst!