Ik ken het zelf als geen ander: je vindt het leuk om je huis mooi in te richten, maar hebt nou eenmaal geen geldboom in de tuin staan (of je hebt andere doelen voor je spaargeld). Toch is het niet zo heel lastig om toch stijlvol je huis in te richten met een klein budget. In deze blog geef ik je enkele tips!

Huis inrichten met een klein budget

Ik kan er zelf heel jaloers om worden: mensen die alles meteen kunnen kopen en veranderen in huis wanneer ze dat willen. Zelf moet ik eerst overleggen met Jim (we hebben alle financiën op één grote pot) en moeten we overwegen of het “het waard is”. Sommige projecten hebben zelfs een spaarplan nodig. Dat is gewoon heel normaal en menselijk. Het is ook goed om te sparen voor je doelen en om wensen te hebben/houden. Wil je toch je huis op korte termijn leuk en budgetvriendelijk inrichten? Lees dan vooral de volgende tips eens (en lees vooral niet alleen de koppen want soms is iets niet wat het lijkt).

1. Doe het zelf

Dat ik fan ben van doe-het-zelven is bekend. Gelukkig heb ik ook een handige man thuis die mijn ideeën kan uitvoeren. Zie je een mooi design meubel? Kijk dan eerst of je het zelf niet kunt maken of wellicht iemand in je omgeving. Ik schreef al eens eerder een blog over het zelf maken van je kinderbed. Hier bespaar je enorm veel geld mee. Mocht je nou niet zo handig zijn in klussen, dan koop je een vergelijkbaar bed van Jackie gewoon goedkoop online. Vergeet namelijk niet dat je online kortingscode’s kunt gebruiken en prijzen kunt vergelijken. Zo ben je op je pc vaak goedkoper uit dan in de winkelstraat. Tip: ik zag een vergelijkbaar bed als die van Jackie laatst online bij Lidl!

huis inrichten met een klein budget

2. Budget winkels

Nu zou je denken dat ik ga promoten om bij budget winkels te kopen. Dat ga ik dus niet doen! Basis benodigdheden kun je prima kopen bij budget winkels (denk aan keukentextiel en dergelijke). Toch is goedkoop wel vaak duurkoop. Ik heb ervaring met duur beddengoed en met goedkoop beddengoed en ik kan toch wel met zekerheid zeggen dat je beter eenmaal een grote investering doen. Hier doe je veel langer mee en het blijft ook langer mooi. Na 10 jaar heeft dat dure beddengoed je dus minder gekost dan wanneer je telkens opnieuw goedkoop beddengoed moet kopen.

Zelf heb ik me ook schuldig gemaakt aan het “funshoppen” bij de Action. Ik kwam met allerlei kleine woonaccessoires aan die ik voor enkele euro’s kon kopen. Ook dit kan ik niet aanraden. Ten eerste zijn het accessoires die iedereen al heeft (lekker origineel dus) en daarnaast zijn ze vaak kleiner en wordt het al snel rommelig in huis. Je kunt beter kiezen voor grote items in huis die wat duurder zijn. Reken eens uit wat al die kleine prullaria op jaarbasis kosten. Voor dat geld zou je ook kunnen investeren in mooie
grote eyecatchers.  

Wat je wel kunt doen is online shoppen bij budget winkels. De leuke (en verstandige) budget winkels die een webshop hebben, zijn dan ook weer extra aantrekkelijk wanneer je een kortingscode gebruikt. Het woonassortiment van Lidl is bijvoorbeeld best eens de moeite waard om online te bekijken! Daarnaast ben je tijdens het online shoppen ook niet zo snel geneigd om prullaria te bestellen.

3. Houd het simpel

Wil je verandering in huis? Houd het dan simpel. Wissel in de seizoenen van accessoires in huis (sla het vervolgens op om het volgend jaar weer terug te zetten). Zo ziet je huis er telkens anders uit, maar het bespaart je wel veel geld. Wil je echt een grote verandering in huis? Kies dan voor een opvallend behang of verf een muur (of een vlak of cirkel op de muur voor een speels effect). Verf is niet zo heel duur en je kunt het wellicht zelfs gratis krijgen wanneer iemand een restant heeft staan.

behang in de woonkamer

4. Hergebruik

Sommige mensen kopen liever alles nieuw, maar vergis je niet in de kracht van hergebruiken. Vroeger was alles kwalitatief een stuk beter dan tegenwoordig. Alles kan dus makkelijk nog een ronde mee. Ga eens naar de kringloop, scroll lekker op marktplaats of kijk eens op je eigen zolder. Het zal je verbazen wat voor “schatten” er op je wachten. Ook kun je meubels en accessoires ruilen met vrienden of familie. Zo houd je het voor iedereen betaalbaar en heb je toch telkens een ander interieur. Bekijk vooral de potentie in producten. Vaak kun je er iets met een likje verf alweer hartstikke mooi laten uitzien.

Heb jij ook tips voor wat betreft een huis inrichten met een klein budget? Deel ze in een comment!