Gelukkig leven we in een tijd waarin veel mogelijk is en we grotendeels welvarend leven. We hebben dan ook enorm veel spullen in huis staan en ook de waarde van die spullen wordt steeds hoger. Het wordt steeds eenvoudiger voor inbrekers om een buit van waarde te scoren, want waar vroeger een grote, zware tv het meest waardevolle in huis was, zijn er tegenwoordig ook meer kleinere apparaten die kostbaar zijn. Tijd om dus je huis goed te beveiligen. Hoe je jouw huis beveiligen het beste kunt doen? Lees deze handige tips! 

Zichtbare beveiliging 

Laten we eerlijk zijn: voorkomen is beter dan genezen. Je wilt natuurlijk het liefste bereiken dat inbrekers met een grote boog om jouw huis heen gaan. Je wilt ze dus afschrikken. Dit doe je het beste met zichtbare beveiliging. Een beveiligingscamera is daar een goed voorbeeld van. Wist je dat veel inbrekers al een aantal keer langs huizen gaan om de boel te observeren. Op een bewakingscamera kun je dat al terugzien en zo kun je opvallend gedrag al waarnemen voordat ze hebben toegeslagen. Daarnaast schrikt het natuurlijk ook af. 

Let er op dat beveiligingscamera’s een aantal regels hebben in Nederland. Zo mag je bijvoorbeeld vanwege de privacywetgeving de camera niet richten op de openbare weg. Je oprit of voordeur daarentegen is wel toegestaan en is meteen één van de belangrijkste posities voor het hangen van een bewakingscamera. Je kunt kiezen voor een enkele camera of een systeem met meerdere camera’s. Ook kun je kiezen voor een systeem dat langere tijd beeldmateriaal opslaat of een systeem dat beeldmateriaal overschrijft wanneer er geen opvallende dingen zijn gebeurd. 

huis beveiligen

Onzichtbare beveiliging 

Naast zichtbare beveiliging is het ook belangrijk te werken aan onzichtbare beveiliging. Je kunt natuurlijk kiezen voor een compleet alarmsysteem die gekoppeld is aan een meldkamer van een beveiligingsbedrijf, maar je kunt het ook kleiner aanpakken. Een verklikker op de ramen en deuren is budgetvriendelijk en toch effectief. Ook moet je eens kritisch kijken naar je hang- en sluitwerk. Vooral bij oudere huizen is hier vaak een grote verbetering mogelijk. Kies voor goed inbraakwerend materiaal. 

Gezond verstand 

Je kunt je huis nog zo goed beveiligen, je moet natuurlijk ook gewoon je gezonde verstand gebruiken. Sluit ramen en deuren goed af wanneer je zelf niet thuis bent. Leg kostbare spullen niet in het zicht. Ook helpt het als je buurtgenoten hebt die een oogje mee in het zeil houden. Doe dat dus zelf ook voor een ander. Zie je iets opvallends? Maak een melding. 

Hoe heb jij je woning beveiligd?