Heb jij twee rechterhanden en vind je het leuk om bezig te zijn met klussen? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen meubels te maken. Uiteraard hoeven niet al je meubels zelfgemaakt te zijn, maar het kan wel enorm handig en origineel zijn als je enkele meubels zelf kunt maken. Het maken van meubels is echter niet altijd makkelijk, je dient er wel tijd in te investeren. Een goede voorbereiding is dan ook heel belangrijk. Wil je weten hoe je het beste jouw eigen meubels kunt gaan maken? Wij geven je wat goede tips!

Inspiratie opdoen

Je kunt natuurlijk niet zomaar beginnen met het maken van je eigen meubels. Je dient hier wel een goed beeld van te hebben. Om te beginnen is het daarom een goed idee om inspiratie op te doen. Op deze manier kom je er namelijk sneller achter wat je wel en niet wilt. Je kunt inspiratie opdoen op verschillende manieren. Denk aan het zoeken op het internet of het bekijken van verschillende bouwboeken.

Bekijk wat je nodig hebt

Om eigen meubels te maken, heb je natuurlijk allerlei spullen nodig. Met alleen hout ga je het namelijk niet redden om eigen meubels in elkaar te zetten. Bereid je dus goed voor op wat je nodig hebt voor het meubel dat je gaat maken. Je wilt tenslotte voorkomen dat je tijdens het proces zelf ineens niet het juiste gereedschap tot je beschikking hebt. Gereedschappen dat in ieder geval goed van pas kunnen komen bij het maken van eigen meubels zijn onder andere een rolmaat, potlood, stanleymes, boormachine, schuurmachine en een afkortzaag. Echter kan het per meubel verschillen wat je precies allemaal nodig hebt. Zorg er dus in ieder geval voor dat je goed bent voorbereid en alles wat je nodig hebt bij de hand hebt als je wilt gaan beginnen.

meubels maken

Maken van bouwtekening

Voordat je begint met het maken van je eigen meubels, is een duidelijke bouwtekening noodzakelijk. Je kunt ervoor kiezen om een bestaande bouwtekening te gebruiken of om er een zelf te maken. Zorg er in ieder geval voor dat deze bouwtekening de bijbehorende afmetingen bevat en dat deze afmetingen juist zijn. Je zit er tenslotte niet op te wachten als je straks een meubel hebt gemaakt dat niet de juiste afmetingen heeft.

Oefenen

Vooral als je nog maar weinig ervaring hebt in het zelf maken van meubels, kan het een verstandig idee zijn om eerst even te oefenen. Gebruik hiervoor wat oud hout en probeer even het een en ander uit. Op deze manier weet je hoe je met het gereedschap te werk moet gaan en kun je voorkomen dat je straks het dure hout verpest.

Het juiste materiaal kiezen

Misschien wel het allerbelangrijkste: het juiste materiaal kiezen. Koop niet zomaar even wat materiaal en ga daar mee aan de slag. Het is verstandig om je goed te laten inlichten door bijvoorbeeld een specialist. Vertel jouw plannen en vraag welk materiaal het meest geschikt is om te gebruiken. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Bekleden meubels

Zou je jouw meubels graag ook bekleden? Ook dan is het belangrijk dat je jezelf laat inlichten door een specialist. Er zijn namelijk vrij veel mogelijkheden voor. Het bekleden van meubels hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel van groot belang dat je de juiste opties kiest.

Als je graag eigen meubels wilt maken, kunnen deze tips zeker goed van pas komen. Zorg er in ieder geval voor dat je goed voorbereid bent voordat je er daadwerkelijk mee begint. Dit kan je namelijk een hoop frustratie besparen!