Elk nadeel heeft zijn voordeel. De kosten van gas en energie reizen de pan uit, dus we gaan massaal ons huis verduurzamen. Je ziet het effect direct op korte termijn, maar ook op lange termijn is dit juist een enorm goede investering. Wellicht had je er voor de hoge gas- en energieprijzen nog niet goed over nagedacht, maar heeft dit juist je ogen geopend. Er zijn natuurlijk enorm veel mogelijkheden om je huis te isoleren. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten wanneer je jouw dak isoleren gaat.

Je dak isoleren

De warmte vliegt letterlijk aan de bovenkant van je huis naar buiten. Dat wil je natuurlijk niet. Een goede dakisolatie is daarom echt noodzakelijk om warmteverlies in de winter te verliezen. Anderzijds houdt goede dakisolatie in de zomer juist je huis koeler. In de winter kan die verwarming dus een graadje lager en in de zomer kun je de airco uit laten. Je dak isoleren zorgt er dus direct voor dat je energierekening verlaagd. Daarnaast verlaag je de CO2-uitstoot. Genoeg voordelen dus om te kiezen voor dakisolatie, maar voor welke isolatie en installatie kun je nu het beste kiezen? Dat lees je hieronder;

zolder dak isoleren

Verschillende materialen dakisolatie

Je kunt kiezen uit verschillende materialen voor dakisolatie. Zo kun je kiezen voor glasvezel, schuim, minerale wol etc. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar wil je nu echt een goede keuze maken dan kies je voor PIR dakplaten. PIR dakplaten hebben als kenmerk dat zij slecht warmte geleiden. Dit is dus dé methode om je huis goed te isoleren. Je kunt PIR dakplaten verkrijgen met een aluminium cachering, gips of je kunt kiezen voor OSB beplating. Deze laatste zorgt er direct voor dat je een dakbeschot van hout hebt. Je kunt de PIR platen overigens ook gebruiken als vloerisolatie en muurisolatie.

PIR dakplaten installeren

Naast het feit dat PIR dakplaten enorm goed isoleren, zijn ze daarnaast ook nog eens gemakkelijker te installeren. Ze zijn relatief dun, wat handig kan zijn tijdens de isolatie van een hellend dak waarbij je vaak beperkte beweegruimte hebt. Daarnaast kun je ze eenvoudig op maat zagen. Wat ook handig is, is dat de platen licht van gewicht zijn. Dat is een groot voordeel wanneer je isolatiemateriaal naar de zolderverdieping moet brengen.

Hoe is de isolatie van jouw dak op dit moment? Is je dak wellicht nauwelijks geïsoleerd of is de dakisolatie sterk verouderd en is het verstandig om je dak opnieuw te isoleren? Kijk er eens kritisch naar en wellicht kun jij ook flink besparen op je energierekening!