Een industrieel interieur, een Scandinavisch interieur, dat soort interieurs kennen we onderhand wel. Ze zitten in een rijtje met welbekende interieurstijlen die we in veelvoud voorbij zien komen. Niets mis mee natuurlijk, maar wellicht ook leuk om eens te kijken naar andere interieurstijlen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een modern japans interieur? Kortom, genoeg interieurstijlen te ontdekken die je niet zo vaak tegenkomt!

De welbekende interieurstijlen

Voor ik begin met het toelichten van een aantal – ietwat – onbekendere interieurstijlen, zal ik eerst een opsomming geven van de meest voorkomende interieurstijlen;

  • Bohemian interieurstijl
  • Botanische interieurstijl
  • Industriële interieurstijl
  • Landelijke interieurstijl
  • Modern / design interieurstijl
  • Retro interieurstijl
  • Romantische interieurstijl
  • Scandinavische interieurstijl

Natuurlijk hoef je niet te kiezen voor één enkele interieurstijl bij jou in huis. Je kunt ook een combinatie maken van enkele interieurstijlen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een moderne interieurstijl met een industriële touch.

De onbekende interieurstijlen

Modern Japans interieur

Natuurlijk zijn we het afgelopen jaar al wel een beetje in aanraking gekomen met deze interieurstijl. Je hebt vast en zeker de term Japandi weleens voorbij horen komen. Japandi is een combinatie tussen een Japans en een Scandinavisch interieur. Yin-Yang, Feng Shui en Marie Kondo. Het is allemaal Japans. Een Japans interieur kenmerkt zich door rust en eenvoud.

japandi

Donker Scandinavisch interieur

Wanneer je het hebt over een Scandinavisch interieur zal iedereen meteen de kleur wit opnoemen. Bij een klassiek Scandinavisch interieur is dat dan ook de basis. Een ietwat onbekendere twist op deze interieurstijl is een “donker Scandinavisch interieur”. Zorg voor een rustgevende en gezellige sfeer met een donker contrast. Typisch voor Scandinavisch is natuurlijk die sfeer dus maak gebruik van kaarsen, vazen en mooie posters!

Minimalistisch industrieel interieur

Bij een industrieel interieur denk je vaak aan een wat drukkere ruimte. De materialen die daarbij horen zijn namelijk vaak wat ruwer en eisen daarmee meer aandacht op. Toch kun je ook kiezen voor een minimalistisch industrieel interieur. Zorg dat het industriële materialen en vormen bevat, maar voeg alleen toe wat ook echt noodzakelijk is. Een stoere lederen bank in combinatie met een industriële lamp. Laat alle prullaria achterwege.

Een modern retro interieur

Dit voelt echt alsof je het hebt over een vierkante cirkel. Toch kun je een modern retro interieur vrij eenvoudig samenstellen. Kies voor retro kleuren en vormen, maar koop het dan – in plaats van in een kringloopwinkel of tweedehands zaak – bij een winkel met nieuwe meubelen. Hierdoor heeft het retro een net iets strakkere en daardoor modernere uitstraling.

modern retro interieur

Welke interieurstijl vinden jullie wel passen bij jullie persoonlijkheid.