Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik maak al mijn interieurfoto’s gewoon met een smartphone. Ik heb het een tijdje geprobeerd met een spiegelreflex camera, maar ik vond het echt teveel werk om foto’s vervolgens weer op mijn telefoon te krijgen om een mooie post of storie op instagram te maken. Hoe je nou de beste interieurfoto’s maakt met je smartphone? Ik deel een aantal tips en tricks!

Interieurfoto’s maken

Natuurlijk ben ik geen professionele fotograaf. I wish I was! Helaas, ik zal het moeten doen met mijn ervaring. De professionele fotograaf mag nu dus ook deze blog sluiten! Maar wil jij op Instagram net iets mooiere foto’s van je interieur dan dat je nu maakt, dan moet je de volgende tips echt even doornemen. En natuurlijk kan het altijd beter en mooier, maar toch wil ik enkele tips met jullie delen die wellicht al een verschil kunnen maken.

Tip 1: Kies een goede smartphone uit

Het begint natuurlijk bij de basis. Wil je echt voor goede foto’s gaan, dan zul je ook een goed apparaat aan moeten schaffen. Zelf heb ik sinds kort een Samsung S21 Ultra. Dit was nogal een flinke uitgave, maar ik kan vertellen dat hij het meer dan waard is. Een goedkoper alternatief is de Samsung Galaxy A32. Ik heb een linkje toegevoegd zodat je alle specificaties kunt lezen. In het kort: deze heeft net als de S21 Ultra 5 lenzen, maar is qua prijs een stuk aantrekkelijker. De hoofdcamera heeft een hoog aantal megapixel (48) en de andere 4 lenzen hebben diverse functies. Zo heeft hij bijvoorbeeld een groothoeklens wat ideaal is voor het maken van interieurfoto’s (het is niet voor niks dat veel makelaars hier ook gebruik van maken). Je krijgt op die manier net iets meer op de foto van de ruimte. Ook heeft hij een dieptesensor. Deze zorgt voor een mooi scherptediepte-effect. Verdiep je bij het kopen van een nieuwe smartphone goed in de specificaties van de camera. Sommige functies (zoals 100x zoom) heb je niet nodig voor het maken van goede interieurfoto’s.

Tip 2: Maak een goede foto

Een goede foto maken kun je het beste doen met een statief. Je kunt een statief op de perfecte hoogte instellen en dit voorkomt ook nog eens bewegende foto’s. Natuurlijk ga je weleens voor een overzichtsfoto op een ladder of tafel staan, maar de beste interieurfoto’s komen vanaf een hoogte van ongeveer 1 meter 20. Gebruik ook het grid op je camera. Zo weet je zeker dat je interieur er recht op staat. Rechte lijnen werken sowieso het beste. Wanneer je een ruimte op de foto wilt zetten die erg klein is moet je uiteraard af en toe wel kiezen voor een schuin perspectief. Wellicht overbodig om te zeggen, maar maak uiteraard foto’s in de hoogste resolutie.

interieurfoto's maken

Tip 3: Gebruik de juiste apps voor de nabewerking

Iedereen weet dat het in de winter lastiger is om foto’s te maken van je interieur dan in de lente omdat er gewoonweg te weinig daglicht naar binnenkomt. De zomer is ook niet ideaal want dan heb je juist weer teveel daglicht in huis. Gelukkig zijn er daarom heel veel apps voor een goede nabewerking. Ik heb inmiddels al allerlei apps uitgeprobeerd, dus mijn advies aan jou is om hetzelfde te doen. Zo weet je precies welke app het beste werkt voor jou en jouw wensen. Ik hoor vaak dat mensen helemaal weg zijn van Adobe Lightroom. Zelf vind ik hem wat onpraktisch. Ik werk dan weer liever met Snapseed. Hier kun je heel eenvoudig foto’s bewerken. De functies die ik dan vaak gebruik: sfeer, belichting, egaliseren (om stopcontacten bijvoorbeeld weg te “shoppen”) en scherpte. Hieronder zie je een foto voor de bewerking en na de bewerking:

foto nabewerking

Tip 4: Overdrijf niet in de nabewerking

Ik kan uit ervaring spreken dat je niet moet overdrijven in de nabewerking. Sowieso moet je echt oppassen met kant-en-klare filters. Deze maken de foto’s er meestal niet mooier op. Sowieso werkt zo’n filter bij de ene foto beter dan bij de andere. Zelf had ik een hekel aan onze vloer in het oude huis. Hij was te druk en de kleur bruin matchte niet bij de rest van het interieur. Wat ik dus standaard deed: de verzadiging uit de vloer halen bij elke foto. Dat is niet alleen heel veel werk, maar het is natuurlijk ook heel erg fake. Wie houd je nou eigenlijk voor de gek? Nu ik in het nieuwe huis woon, pas ik bijna alleen maar de belichting wat aan!

Interieurfoto’s maken met je smartphone is dus echt een uitkomst als je niet al te veel tijd, het niet professioneel hoeft, maar je toch een mooi resultaat wilt.