Een conifeer is het mooiste wanneer deze een mooie nette vorm heeft. Het snoeien van je conifeer is dan ook erg belangrijk en moet goed gebeuren. In deze blog deel ik gemakkelijke en mooie snoeivormen voor jouw conifeer. En het is ook nog eens bevorderlijk voor de groei van je conifeer.

Coniferen snoeien

Coniferen zijn verkrijgbaar in allerlei hoogtes, kleuren en vormen. De meeste hebben een piramide vorm, maar je kunt ook kiezen voor een bolvorm of een andere vorm. Je kunt een conifeer het beste licht bijsnoeien in Juni en nogmaals in September. Let wel op: het moet niet te droog zijn en er moet ook niet te veel zon zijn. Wanneer je jouw conifeer gaat snoeien moet je ervoor zorgen dat je gereedschap scherp is. Kies voor een scherpe heggenschaar of ga aan de slag met een elektrische heggenschaar. De belangrijkste regel bij het snoeien van je conifeer: zorg dat de haag altijd breder wordt gesnoeid dan aan de bovenkant. Op deze manier krijgen alle blaadjes en takken genoeg zonlicht. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je conifeer kaal wordt aan de onderkant. Coniferen kunnen beter niet verplant worden.

Het snoeien van een conifeer zorgt niet alleen voor een mooiere vorm, het zorgt er ook voor dat ze niet bruin worden en afsterven. Er zijn vele soorten verschillende coniferen. Deze hebben allemaal een andere snoeimethode. Meer informatie over het snoeien van coniferen vind je op Haag-planten.nl.

De mooiste vormen

De meeste sierwaarde van de conifeer komt doordat hij groenblijvend is in de winter. Daarnaast hebben ze vaak een mooie vorm. Welke vorm je ook hebt, het is belangrijk om de vorm goed bij te houden. Wanneer je dit niet doet kan de vorm verloren gaan en dat zou natuurlijk zonde zijn.

conifeer

Kegelvorm

Een gemakkelijke vorm is de kegelvorm. Dit is meteen de beste methode om te voorkomen dat de conifeer aan de onderkant kaal wordt. Hoe “puntig” je de conifeer snoeit is helemaal aan jou.

Bolvorm

Je kunt ook kiezen voor een bolvormige conifeer. Dit kan op de grond zijn, maar ook op stam. Een bolvormige conifeer is vrij eenvoudig te snoeien. Zorg ervoor dat alle uitschieters worden gesnoeid en je krijgt er een mooi strak bolletje voor terug.

Spiraalvorm

Deze vorm is wellicht wat lastiger om zelf bij te snoeien. Probeer de huidige vorm zo goed mogelijk te vormen. Op Youtube vind je verschillende filmpjes hoe je dit het beste kunt doen. Bekijk er een aantal en ga zelf aan de slag!