Nu de prijzen voor elektriciteit en gas zo enorm hoog zijn, zijn we volop aan het zoeken naar mogelijkheden om deze kosten te verlagen. Vaak denken we alleen groot door bijvoorbeeld het vervangen van een CV-ketel voor een warmtepomp of het laten plaatsen van zonnepanelen. Natuurlijk hebben deze een groots effect op de kosten, maar de investering is vaak ook niet mis. Denk daarom eens wat kleiner. Vervang je apparaat verstandig en zo kun je stap voor stap je huis verduurzamen! 

Apparaten vervangen 

Het klinkt natuurlijk niet echt duurzaam: vervangen van apparaten. Zeker niet wanneer ze nog functioneren en er eigenlijk niets mis mee is. Toch is het verstandig om ze soms te vervangen. Wanneer je bijvoorbeeld die ene wasmachine al 10 jaar hebt, is deze nou eenmaal niet zo zuinig dan die spiksplinternieuwe in de winkel met energieklasse A. Zoals ik al eerder heb gedeeld in een blog kun je bij sommige energieleveranciers eenvoudig het realtime verbruik zien. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een enorme piek ziet op het moment dat je een bepaald apparaat gebruikt. In dat geval ishet verstandig om eens te kijken of je deze wellicht kunt vervangen voor een meer duurzaam model die een betere energieklasse heeft. 

Wassen en drogen 

Natuurlijk is het zo dat je tijdens het wassen ook al het verschil kunt maken. Was je kouder, dan verbruik je ook minder stroom. In plaats van 40 graden een was op 30 graden wassen verbruikt gemiddeld de helft minder energie. Dat is dus ook wel echt de moeite. Kan jouw wasmachine niet kouder dan 40 graden, dan is het sowieso dus verstandig om te kijken naar een ander model. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel wasmachine aanbiedingen die een energieklasse A hebben. 

huis verduurzamen

Koelen 

Koelkasten en vriezers gaan nou eenmaal niet zo snel kapot. Hij koelt wellicht iets minder goed dan dat je voorheen gewend bent, maar echt kapot lijken ze nooit te gaan. Dit terwijl hier zo enorm veel winst te behalen valt. Wanneer een koelkast of vriezer ouder is, gebruikt hij veel meer energie. Daarnaast zijn rubbers van de deuren wellicht versleten, waardoor je letterlijk je kou verliest en je apparaat nog harder moet werken om de door jou gewenste temperatuur te bereiken. Daarnaast is er door de jaren heen veel verbeterd op het gebied van koelen en vriezen ten opzichte van energiebesparing. Zo hoef je met een no-frost je vriezer niet meer leeg te halen en te laten ontdooien zo eens per half jaar, maar komt er nou eenmaal geen ijslaagje in je vriezer. Kijk dus vooral even of je jouw koel en vriesapparaten wellicht kunt vernieuwen. 

apparaten vervangen

Verlichting

Gelukkig zijn we van het besparen op verlichting best wel goed op de hoogte tegenwoordig. LED is steeds meer gangbaar en gloeilampen zijn massaal vervangen. Bekijk ook eens kritisch de ruimtes waar je niet zo vaak bent: zolder, kelder, schuur etcetera. Wellicht hangt daar nog verlichting waar je op kunt besparen! 

Je huis verduurzamen…Ga jij hier ook mee aan de slag?!