Laatst was ik een aflevering van Kopen zonder Kijken aan het kijken en zag ik dat een stel een huis had aangekocht dat vol met houtworm en asbest bleek te zitten. Dat is natuurlijk enorm vervelend. Toen wij verhuisden naar onze jaren 50 woning (wat toch wel een slag anders was dan onze nieuwbouwwoning van nog geen 10 jaar oud), keken wij ook goed rond om te zien of we geen houtworm tegenkwamen. Ik heb me er ook flink in verdiept en daarom leek het mij handig deze kennis te delen. Want wat is houtworm? Waar kun je het vooral vinden? En misschien nog wel de belangrijkste vraag: Hoe kom je er vanaf? Houtworm bestrijden doe je op deze manier!

Houtworm

Allereerst de uitleg wat houtworm nu eigenlijk is, want hoewel de naam anders doet vermoeden (je zou toch denken aan een worm) is het een verzamelnaam voor verschillende soorten larven van houtwormkevers, waaronder een boktor. Wanneer de larven zich bevinden in hout en ervan leven, heb je een probleem. Ze boren namelijk gangen in het hout en hierdoor kunnen ernstige beschadigingen of vernielingen aan houtconstructies, vloeren of meubels komen. Hoe zachter het hout, des te aantrekkelijker voor houtworm.

Herkenning

Omdat houtworm zich bevindt in het hout, is het lastig het direct vast te kunnen stellen. Toch kun je wel naar een aantal zaken kijken om houtworm te constateren. Zie je in het hout ronde gaten ter grootte van ongeveer 3 tot 6 mm? Dan is dit waarschijnlijk te danken aan houtworm. De kevers zelf hebben een chocolade bruine kleur.

Houtworm bestrijden

Houtworm gaat niet vanzelf over. Je zult dit probleem dus echt aan moeten pakken. Dit kun je het beste laten doen door een professional. Dan weet je zeker dat de houtworm ook compleet wordt bestreden. De vrouwtjes kever legt namelijk enorm veel eitjes en voor je het weet is het probleem weer terug of nog erger geworden. Voorkomen is natuurlijk wel beter dan genezen. Beits, lak en verf zorgen ervoor dat het hout minder aantrekkelijk wordt voor houtworm. Hiermee voorkom je het natuurlijk niet 100%, maar het helpt wel. Let ook goed op met tweedehands meubels. Deze meubels zijn oud en daardoor is het hout enorm droog en zacht en daarmee aantrekkelijk. Voor je het weet neem je houtworm mee naar huis.