Het jaar 2020 gaat de boeken in als een jaar vol teleurstellingen. Winkels dicht, vakanties uitgesteld en overvolle IC-afdelingen in het ziekenhuis. In het Amerikaanse Witte Huis vindt een bizarre stoelendans plaats én de ‘echte’ Sinterklaas voor meerdere generaties is overleden. Het moet wel heel vreemd lopen wil het in 2021 niet beter worden… Omdat veel mensen noodgedwongen meer tijd thuis hebben doorgebracht is de behoefte aan huisautomatisering sterk toegenomen. Op deze pagina leggen we uit op welke manieren je van jouw woning een smart home kunt maken.

Komt er eindelijk een standaard in 2021?

Hoewel de potentie voor smart home erg groot is, blijft het deels achter door een gebrek aan standaardisering. In 2019 kwam Zigbee met het plan om een universele standaard voor smart home apparaten te bepalen. Grote namen als Google, Amazon en Apple werken mee aan Project Connected Home over IP. De bedoeling is om in 2021 een standaard uit te brengen. We moeten wel constateren dat de laatste update op de officiële website dateert uit november 2020. Wellicht dat de Corona pandemie de ontwikkeling vertraagd heeft, of dat de communicatie afdeling een beetje ligt te slapen. Hoewel het mooi zou zijn wanneer alle merken de nieuwe standaard ondersteunen, moeten we waarschijnlijk nog even geduld uitoefenen voordat er echt een standaard is.

Hoe breng je smart home apparaten samen?

Is het wel mogelijk om nu al producten van verschillende merken aan elkaar te koppelen? Ja hoor, al moet je soms wat obstakels overwinnen voordat het volgens plan werkt. Zo biedt Somfy ondersteuning voor Google Home, Amazon Alexa én Apple HomeKit. Daarnaast hebben ze ook al enige jaren hun eigen io-homecontrol systeem. Met de TaHoma bridge kun je apparaten van meerdere merken met elkaar laten samenwerken, denk aan grote namen als Sonos, Philips, Velux of Honeywell. Lukt het niet volgens de standaard route? Dan kan IFTTT uitkomst bieden. Dit is een software oplossing om individuele diensten informatie met elkaar uit te laten wisselen.

smart home

Budget smart home, is dit mogelijk?

Het is leuk speelgoed, maar wel duur. De soms flinke prijzen kunnen je weerhouden om een smart home in te richten. Er zijn meerdere winkels begonnen met een eigen assortiment smart home producten. IKEA bijvoorbeeld, HEMA heeft een eigen lijn evenals de Action en ook het Kruidvat. Deze bedrijven hebben echt niet een ontwikkelteam in dienst zoals Google en Apple die zich kunnen veroorloven. Vaak betreft het ‘rebranded’ apparaten van andere bedrijven. Zo wordt regelmatig gebruikt gemaakt van het Tuya platform, een protocol ontwikkeld door een Amerikaans-Chinees bedrijf. Deze apparaten zijn vaak afhankelijk van een actieve internetverbinding en kunnen niet lokaal bediend worden. Dit betekent dat een smartphone met app via internet ‘zegt’ tegen de lampen of deze in of uit moet schakelen. Dit kan voor vertraging of verbroken verbindingen zorgen. Goedkope smart home is niet altijd de beste keuze. Kies liever voor een solide basis en breid deze langzaam maar zeker uit.

Meer outdoor gadgets

Veel mensen hebben in 2020 tuinieren opgepakt als hobby, maar het moet wel leuk blijven natuurlijk. In plaats van alle taken zelf uitvoeren worden tuinen ook steeds ‘slimmer’. Denk aan een sprinkler die weet wanneer het tijd wordt om de aarde te bevochtigen. Of een grasmaaier die als een high-tech waakhond korte metten maakt met ieder grassprietje. Vaak worden dit soort functies gecombineerd met een outdoor bewakingscamera. Die houdt niet alleen inbrekers in de gaten maar vertelt je ook of de kat van de buren tussen jouw rododendrons wandelt.

Veiliger wonen binnen

De nieuwigheid van smart lights is er wel een beetje vanaf. Naast leuke kleurtjes en dimmen verwachten we nu toch wel iets meer van een smart home. Het gaat in 2021 veel meer om de functionaliteit die je niet ziet, maar wél werkt. Denk aan PoweredBlinds geautomatiseerde raamdecoratie die opent en sluit op basis van invallend zonlicht dankzij een Somfy lichtsensor. Of een Honeywell thermostaat die zorgt dat het altijd behaaglijk is terwijl de energierekening omlaag gaat. Wat dacht je van rookmelders die in serie geschakeld kunnen worden zodat één alarm overal hoorbaar zal zijn? Dit werkt gelukkig ook wanneer het internet uitvalt, met online functionaliteit krijg je tevens buitenshuis direct een melding van onraad.

Slimmer comfort thuis

Als er minder gelegenheid is voor sociaal contact, dan kunnen we het op z’n minst behaaglijk maken thuis. Er zijn veel verhalen van depressiviteit door lockdowns en andere maatregelen. Met eenvoudige doch doeltreffende opties zoals verduisterende raamdecoratie in de slaapkamer, automatische lampen die reageren op beweging of een wake-up light slaap je beter en rust je meer. Wat er ook buitenshuis gebeurt, thuis geniet je in 2021 optimaal van comfort dankzij smart home toepassingen!