Super mooi, je hebt een veranda/terrasoverkapping in je tuin staan waardoor je veel meer uit je leefomgeving kunt halen middels dit mooie bijgebouw. De terrasoverkapping/veranda verbindt het binnenleven op een super fijne manier met het buitenleven. Een volgende, mogelijk interessante, stap is mogelijk de transitie van de terrasoverkapping/veranda naar een tuinkamer. In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden van deze bijzondere transitie.

Modulair of niet modulair

Sommige terrasoverkappingen of veranda’s zijn opgebouwd vanuit een bepaalde module welke het toelaat om het bestaande beestje uit te bouwen tot een volwaardige tuinkamer. Met andere woorden: je kunt ervoor kiezen om bepaalde modules bij te bestellen en deze vervolgens te laten plaatsen in de veranda of de terrasoverkapping om deze zo steeds completer te maken.

Aan de andere kant bestaan er ook (meestal uit hout vervaardigd) handgemaakte terrasoverkappingen of veranda’s welke in basis niet modulair zijn opgebouwd. Een handige timmerman of timmervrouw maakt hier natuurlijk met gemak ook een tuinkamer van maar je begrijpt het idee. De werklast zal met een niet modulair opgebouwde overkapping hoger zijn.

Vaak kun je op het internet al best goed nagaan of je wel of geen modulair opgebouwde veranda of terrasoverkapping hebt. Wanneer je er nog niet achter bent, vraag dit dan even na bij degene die jouw terrasoverkapping heeft geplaatst of de plaatselijke leverancier.

Hoe ver ga je?

Het antwoord op deze vraag is misschien net iets anders dan je doet vermoeden. Maar wanneer je ervoor kiest om van een terrasoverkapping/veranda een tuinkamer te maken dan sta je wel voor een aantal keuzes. Zo is het onder meer belangrijk om jezelf af te vragen tot in hoeverre je er een tuinkamer van wil maken.. Want per definitie is het natuurlijk zo dat een tuinkamer een veranda of terrasoverkapping is welke in zijn geheel afgesloten kan worden.

Maar wij vinden eigenlijk dat er ook wel tussenvormen bestaan van de tuinkamer. Met andere woorden: een halve of een driekwart tuinkamer bestaat ook vinden wij. Daarmee bedoelen we te zeggen dat een tuinkamer ook enkel aan de zijkanten afgesloten kan worden of één zijkant en de voorkant. Dus, hoe ver ga je?

Een misschien nog wel belangrijkere vraag is op welke manier je de tuinkamer to be gaat afsluiten. Kies je enkel voor glazen schuifwanden (welke tochtdicht zijn of juist niet?). Ga je voor schutting panelen of sluit je een en ander af met stevige screens welke (elektrisch) op verzoek omhoog en omlaag kunnen?

overkapping-dichtmaken-deluxe

Accessoires

Dan hebben we nog de accessoires, want wanneer je van een overkapping naar een veranda gaat is het interessant om in acht te nemen dat er enkele accessoires zijn welke het comfort toch nog wel significant kunnen laten vergroten.

Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan zonwering om het licht en eventuele warmte buiten te houden wanneer nodig? Gedurende de zomermaanden kan het nogal warm worden en is het geen onverstandig idee om ervoor te zorgen dat je tegen de zon bestand bent. Bij de betere terrasoverkapping dealer heb je al gauw de keuze uit onderliggende of bovenliggende zonwering. De beide opties hebben zo hun voordelen en nadelen, daarover in een ander artikel meer. 

Maar heb je bijvoorbeeld ook al eens nagedacht over een heater of een verwarmingselement? Nu de terrasoverkapping/veranda is afgesloten en is omgetoverd tot een tuinkamer werkt een verwarmingselement veel efficiënter en is daarom zeker het overwegen waard.