Een verhuizing zorgt voor veel stress, maar ook voor heel veel leuke dingen. Zo mocht ik een nieuwe keuken uitzoeken. Ik neem jullie mee in mijn zoektocht naar de perfecte nieuwe keuken. 

Nieuwe keuken uitzoeken

Hoewel ik pas 8 jaar in ons huis woon en de oude eigenlijk nog in perfecte staat is, had ik al lange tijd een nieuwe keuken op mijn wensenlijstje staan. Ik houd nou eenmaal van afwisseling en zo’n keuken heeft best een prominente plaats in je huis. Destijds kozen we voor een donkergrijze keuken, maar wellicht dat ik nu voor een zwarte keuken ga. 

Hoe dan ook moesten we er eens goed voor zitten want hoewel ik dus graag afwissel in huis, ga ik niet dagelijks een nieuwe keuken kopen. Tijd om te brainstormen wat we nu precies willen en wat we ook daadwerkelijk nodig hebben. 

Brainstormen

De keuken in het nieuwe huis is nog niet eens zo heel oud, maar helaas niet onze smaak. We willen hem dus graag vervangen. Toch kunnen we er een aantal apparaten wel van hergebruiken. De koelkast is bijvoorbeeld pas een jaar oud dus zonde om deze niet over te nemen. De overige apparatuur besloten we niet mee over te nemen want ik wil graag elektrisch koken (er zit nu een gasfornuis in) en ik wilde graag een schone nieuwe vaatwasser. 

Hoe begin je nu zo’n brainstorm? 

Maak een moodboard! Hiervoor gebruik je allerlei materialen uit je huis. Zo is de vloer bijvoorbeeld erg belangrijk omdat de keuken hier wel bij moet matchen. De verdere wensen van je keuken kun je vaststellen door gewoonweg veel keukens te bekijken. Je merkt dan vanzelf waar je voorkeur naar uitgaat. Gebruik hiervoor woonbladen, Instagram en Pinterest. 

Wij kwamen al snel op lichtgrijze kastjes uit met zwarte apparatuur en een mooi zwart composiet aanrechtblad.

nieuwe keuken uitkiezen
Van boven naar onder: vloer, keukenkastjes, aanrechtblad

Het keukenontwerp

Nu je een beetje in je hoofd hebt wat je wilt, kun je beginnen aan het keukenontwerp. Natuurlijk kun je iemand dit voor je laten doen door een afspraak te maken bij een keukenzaak. Wij hebben dit ook laten doen. Bij verschillende keukenzaken heb je online een tool waarmee je de keuken kunt ontwerpen, maar mijn persoonlijke ervaring is dat deze niet altijd heel handig werken. Zeker niet als je keuken afwijkende maten heeft en je ruimtes moet opvullen met paneeltjes. 

Neem je moodboard mee en kies de exacte kleuren en materialen uit. Wij kwamen uiteindelijk op donkerder grijs uit dan ik van tevoren had gehoopt. Een lichtere kleur hadden ze alleen in een goedkopere kwaliteit. Wij namen een staal mee naar huis om te zien bij daglicht en toen viel het ons op dat de kleur lichter was “in het echt”. We kozen dus alsnog voor deze kleur grijs.

Tip: Neem een staal mee naar huis om kleuren te zien bij daglicht. 

De keukenontwerper ging aan de slag met onze wensen en maakte een shoplijst (welke producten heb je precies nodig om de keuken samen te stellen) en een toffe schets van hoe het eruit komt te zien. Zo krijg je toch een beter beeld van hoe de keuken ging worden. 

Wachten maar!

Houd rekening met lange levertijden. De onze duurde helaas extra lang omdat er onderbezetting was in de fabriek vanwege Covid-19 en daarnaast kwam er de vakantieperiode ook nog eens tussendoor. We hebben daarom 2 weken geen keuken als we in het nieuwe huis zitten. Thuisbezorgd zal dus blij zijn met ons gedurende deze 2 weken.

Ik deel de keuken meteen wanneer we hem gezet hebben!