Het onderhoud van uw ventilatiesysteem zou een hoge prioriteit moeten hebben, ondanks dat het misschien niet direct op uw to-do list staat. Hoewel het systeem lijkt te functioneren zoals het hoort, kan de kwaliteit van de lucht zonder regelmatig onderhoud langzaam verslechteren. Dit kan leiden tot problemen zoals hoge luchtvochtigheid of schimmelvorming in uw woning. Door uw ventilatiesysteem regelmatig te onderhouden, houdt u de luchtkwaliteit op peil en zorgt u voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, jaar in, jaar uit.

Invloed op de gezondheid

Een ventilatiesysteem dat niet regelmatig wordt onderhouden, kan de gezondheid van de bewoners beïnvloeden. De lucht die door de ventilatiekleppen wordt afgezogen bevat vaak vocht, schimmels en bacteriën. Deze kunnen zich ophopen in de filters van het systeem, waardoor de efficiëntie afneemt en minder frisse lucht uw huis binnenkomt. In ernstige gevallen kunnen deze ophopingen zelfs leiden tot het vrijkomen van schadelijke stoffen in uw binnenlucht.

Effect op de efficiëntie van het systeem

Een ventilatiesysteem bevat doorgaans een ventilator die de lucht continu moet verplaatsen. Deze ventilator verbruikt een aanzienlijke hoeveelheid stroom. Moderne systemen zijn uitgerust met energiezuinige gelijkstroomventilatoren. Echter, als het systeem niet regelmatig wordt onderhouden, moet de ventilator harder werken om de lucht te verversen. Dit kan leiden tot een stijging van het stroomverbruik tot wel 10%. Op jaarbasis kan dit een aanzienlijke hoeveelheid energie vertegenwoordigen. Bovendien kan het geluidsniveau van het systeem toenemen, wat vrij hinderlijk kan zijn.

Onderhoud aan mechanische ventilatie

U kunt bepaalde onderhoudstaken aan het ventilatiesysteem zelf uitvoeren. Denk hierbij aan het reinigen van roosters, ventielen en luchtkanalen en het maandelijks schoonmaken van de filters. Als de filters niet meer goed schoon worden, moeten ze worden vervangen. Bij het schoonmaken van de ventielen moet u echter voorzichtig zijn. Als ze niet in dezelfde stand worden teruggeplaatst, kan dit de werking van het ventilatiesysteem verstoren. Het schoonmaken van de ventilatie-unit zelf is een taak die beter aan een professional kan worden overgelaten, aangezien ondeskundig onderhoud kan leiden tot onbalans in het systeem.

Aanbevelingen

Het is belangrijk om het onderhoud van uw ventilatiesysteem serieus te nemen, vanwege de mogelijke gevolgen voor uw gezondheid en energieverbruik. Over het algemeen wordt aangeraden om maandelijks de filters in de ventilatie schoon te maken. Mocht het zo zijn dat ze niet meer schoon worden, dan zijn ze aan vervanging toe. Daarnaast is het verstandig om de ventilatie-unit elke twee jaar door een professional te laten onderhouden en om de vier jaar opnieuw te laten kalibreren.

onderhoud aan het ventilatiesysteem tips

Dit zijn algemene richtlijnen, de specifieke onderhoudsbehoeften kunnen variëren afhankelijk van het specifieke merk en model van uw systeem. Door een onderhoudsschema te volgen, kunt u zorgen voor een comfortabel en gezond binnenklimaat en kunt u tegelijkertijd uw energieverbruik optimaliseren.