Zelf heb ik er inmiddels al een aantal versleten: hanglampen boven de eettafel. Allereerst omdat onze eettafel de afgelopen jaren nogal eens verwisseld (een andere vorm tafel, vraagt om een andere hanglamp), maar ook omdat ik telkens op zoek was naar die ene perfecte hanglamp boven de eettafel. Ik wil jullie daarom graag een handje op weg helpen, mochten jullie zelf ook op zoek gaan naar een mooie hanglamp voor boven je eettafel!

Hanglamp boven eettafel

Natuurlijk is het type lamp en de style erg belangrijk voor de sfeer die je er mee creëert. Toch zijn er ook een aantal andere zaken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een eettafellamp. Hoe hoog moet een lamp idealiter bijvoorbeeld hangen boven je eettafel? Je wilt natuurlijk niet je hoofd telkens stoten, maar een lamp boven de eettafel moet ook functioneel zijn en daarom de tafel goed kunnen verlichten. Heb je een grote, lange eettafel dan is het bijvoorbeeld handiger om meerdere lampen op te hangen. Maar hoe ver moeten deze lampen uit elkaar hangen? En hoeveel lampen heb je bijvoorbeeld nodig bij een tafel die langer is dan 2 meter? Ik deel daarom wat handige tips hieronder om deze vragen te kunnen beantwoorden;

Hoe hoog moet een lamp hangen boven de eettafel?

Zoals gezegd is de hoogte van een lamp boven je eettafel erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Natuurlijk is dit ook gewoon een kwestie van smaak en is het afhankelijk van het model lamp die je hebt uitgekozen en hoe hoog het plafond bijvoorbeeld is. Wel kun je als richtlijn aanhouden dat gemiddeld de ruimte tussen het tafelblad en de onderkant van de lamp ongeveer tussen de 60 en 80 centimeter is. Maar zoals gezegd is dit afhankelijk van vele dingen. Het kan dus ook gerust 100 tot 120 centimeter zijn. Kijk bij de aanschaf van een nieuwe hanglamp ook goed naar alle afmetingen. Een goede lampenwinkel heeft deze namelijk bij elke lamp genoteerd, zodat je een beter beeld krijgt of deze lamp geschikt is voor jouw specifieke ruimte.

Hoe ver lampen uit elkaar boven eettafel?

Een andere vraag die vaak gesteld wordt is hoe ver lampen uit elkaar moeten hangen boven de eettafel. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel hanglampen te koop, waarbij meerdere lichtpunten bevestigd zijn. Hierbij kun je die afstand dus niet zelf regelen en wordt het je makkelijk gemaakt. Maar niet elke tafel is even lang. Daarnaast licht het natuurlijk ook aan de grootte van de lamp. Om toch een indicatie te geven: de onderlinge afstand tussen twee lampen boven de tafel mag gerust 80 centimeter zijn.

hanglamp boven je eettafel

Hoeveel lampen boven tafel van 2 meter?

Deze vraag gaat eigenlijk gepaard met de vraag hierboven. Hoe ver je de lampen namelijk uit elkaar hangt, is ook afhankelijk van de hoeveelheid lampen die je ophangt. Zelf zijn wij ons nu aan het oriënteren op een eettafel van 300 meter lang. Een flinke tafel waarbij dus ook flink wat verlichting nodig is. Wil je rust en symmetrie in de eethoek? Dan kun je het beste kiezen voor een oneven aantal die je even ver uit elkaar hangt. Bij een tafel van 2 meter hang je bijvoorbeeld een lamp precies in het midden (op 100 centimeter vanaf de zijkant) en de andere 2 lampen hang je dan op 50 centimeter en op 150 centimeter.

Een laatste tip

Om de hanglampen juist boven de eettafel te hangen, hoef je niet eens je eettafel te verplaatsen. Wij hadden bijvoorbeeld ons lichtpunt op de verkeerde plaats in huis zitten. We moesten de eettafel dan op een vreemde plek neerzetten of we moesten ervoor kiezen om kabelgoten te gebruiken. Dit laatste vind ik echt zonde. De oplossing hiervoor? Die schreef ik in deze blog: lichtpunten verplaatsen niet meer nodig.