Wil je een bestaande lamp een make-over geven of wellicht heb je een oude lamp op de kop getikt in de kringloop of op een rommelmarkt, maar past hij niet helemaal bij je smaak of inrichting? Zorg dan voor een compleet nieuwe look door het vervangen van de lampenkap. Het is relatief goedkoop en eenvoudig, maar hoe kom je nu tot de juiste lampenkap? Daar ga ik je een handje mee helpen.

De perfecte lampenkap vinden

Een lampenkap is niets meer en niets minder dan een decoratieve of functionele afdekking die over de lamp kan worden geplaatst. Je kunt licht hiermee direct maken (met een lichtere of doorschijnende lampenkap) of juist indirect. Je kunt er dus gemakkelijk en precies de gewenste hoeveelheid licht mee bepalen. Daarnaast zijn lampenkappen decoratief en dragen ze bij aan een bepaalde sfeer en stijl in huis. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten, stijlen en materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor stoffen lampenkappen, maar ook voor lampenkappen gemaakt van papier, glas, metaal en kunststof.

Lampenkappen zijn verkrijgbaar voor verschillende soorten lampen. Onder andere voor tafellampen, vloerlampen, hanglampen en ook plafondlampen. Het kopen van een lampenkap hoeft niet heel moeilijk te zijn. Ga vooral op je smaak en gevoel af. Toch is het wel handig om de volgende tips even door te nemen.

welke lampenkap

Kan elke lampenkap op een lamp?

Een veelgestelde vraag is: kan elke lampenkap op een lamp. In principe kan niet elke lampenkap op elke lamp passen. Dit komt doordat lampen verschillende soorten fittingen hebben. Elke fitting is ontworpen voor een specifiek type lamp. Een lampenkap die is ontworpen voor een E27-fitting (dit is de meest voorkomende fitting voor huishoudelijke lampen) past niet op een lamp met een andere fitting, zoals een E14-fitting. Het is belangrijk om dus goed te kijken naar de fitting van de lamp, voordat je een lampenkap uit gaat kiezen. Ook moet je rekening houden met de grootte van de lampenkap. Deze moet namelijk wel in de juiste verhouding zijn als de grootte van de lamp zelf. Wat de perfecte verhouding dan moet zijn? Dat lees je hieronder.

juiste lampenkap
lampenkap kiezen

Wat is de juiste maat lampenkap?

Wat de juiste maat lampenkap is, hangt af van verschillende factoren. De grootte van de lamp, maar ook de gewenste stijl en functie. Een te kleine lampenkap kan de lamp eruit laten zien als een grote lampvoet met een veel te kleine kap. De verhouding moet dus in balans zijn. Dit mag je natuurlijk naar gevoel kiezen, maar een vuistregel is dat de kap ongeveer 40% van de totale lamphoogte bedraagt bij een tafellamp. Bij een vloerlamp is deze verhouding uiteraard anders. Het is natuurlijk wel helemaal aan jou. Wil je een unieke look creëren, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lampenkap die juist iets groter of kleiner is dan wat traditioneel gebruikt wordt. Experimenteer met verschillende maten en vormen om te zien welke het beste bij je gewenste stijl en de lamp past.

juiste maat lampenkap