Heb jij een woning die wel wat extra daglicht kan gebruiken? Denk dan eens aan een lichtstraat. Er zijn verschillende soorten lichtstraten verkrijgbaar. In dit artikel delen we de mogelijkheden en waarom jij een lichtstraat zou moeten willen in huis. Daarnaast delen we ook praktische overwegingen en tips, zodat jij de juiste keuzes kunt maken!

Lichtstraat voor extra daglicht

Dat natuurlijk daglicht in huis essentieel is, weet je wellicht al. Het is voor zowel onze fysieke gezondheid als onze mentale en emotionele welzijn belangrijk voldoende natuurlijk daglicht in huis te hebben. Blootstelling aan natuurlijk daglicht helpt ons biologische klok te reguleren, wat essentieel is voor het handhaven van een gezond slaap-waakritme. Voor onze mentale en emotionele welzijn kan daglicht bijdragen aan het verminderen van stress, angst en depressieve gevoelens.

Ook voor je huis is daglicht van toegevoegde waarde. Het draagt namelijk bij aan de esthetiek van je woning. Kleuren en texturen komen tot leven en details worden geaccentueerd. Daarnaast lijken ruimtes groter door natuurlijk lichtinval. Is je woonkamer dus niet zo groot, des te belangrijker is genoeg licht in huis. Natuurlijk daglicht kan daarnaast de behoefte aan kunstmatige verlichting verminderen, wat resulteert in lagere energiekosten doordat je minder lampen aanzet. Zonlicht overdag in huis, kan je woning ook nog eens opwarmen. Dat bespaart ook nog eens gaskosten. Dat is nog eens fijn voor je portemonnee!

lichtstraat in aanbouw

Soorten lichtstraten

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten lichtstraten. Je kunt kiezen voor een lessenaar, een zadeldak of een schilddak. Een lessenaar heeft één of meerdere glasvlakken die schuin gemonteerd worden. Dit type kan in een plat dak worden geïnstalleerd, maar is ook dé perfecte lichtstraat in een hellend dak. Een zadeldak is aan twee zijden voorzien van schuin glas dat als het ware in een punt naar het midden loopt. Een schilddak lichtstraat heeft aan alle 4 zijdes een schuin glasvlak. Met dit type heb je de hoogste lichtopbrengst. Kortom: er is er altijd een die perfect past bij jouw woning.

lichtstraat inbouwen
schilddak in uitbouw

Praktische overwegingen en tips voor het kiezen

Je hebt bedacht dat je meer licht in huis wilt en dat een lichtstraat daar dé perfecte oplossing voor zou zijn. Het is vervolgens belangrijk om weloverwogen keuzes te maken over verschillende zaken omtrent de lichtstraat;

Locatie en oriëntatie

Zorg ervoor dat de lichtstraat wordt geplaatst op een plek waar voldoende licht binnenkomt gedurende de gehele dag. Wanneer je een lichtstraat zal installeren op een plek waar de zon niet komt, zal het effect van de lichtstraat uiteraard niet groot zijn. Idealiter is een lichtstraat gericht op het zuiden voor maximale blootstelling aan zonlicht, maar je kunt je voorstellen dat dit niet overal van toepassing is en het afhankelijk is van de specifieke situatie van je woning.

lichtstraat lessenaar

Grootte, hoogte en helling

Kies een passende grootte voor de lichtstraat die in verhouding staat tot de grootte van de ruimte. De hoogte en helling zijn ook belangrijk om goed te overwegen. Je kunt hem geheel op maat laten maken. Laat deze professional kijken en meedenken over wat de juiste afmetingen en uitvoering van de lichtstraat is voor jouw woning. Dat zal ervoor zorgen dat de lichtstraat het gewenste effect oplevert en natuurlijk een echte eyecatcher in huis gaat zijn!

lichtstraten

Fotocredits: De Lichtstraat Expert