Wil je jouw interieur rigoureus aanpakken? Dan weet je waarschijnlijk al dat deze make-over best wel prijzig is. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om meubels 1 voor 1 te vervangen, maar het risico hierbij is dat het totaalplaatje niet meer klopt. Je kunt ook geld lenen voor nieuwe meubels. Dat geld lenen, geld kost hoef ik je niet te vertellen en dat er risico’s bij komen kijken hoef ik je waarschijnlijk ook niet uit te leggen. Ik ga er vanuit dat je goed hebt nagedacht over deze beslissing en nu aangekomen bent bij de volgende fase: geld lenen voor nieuwe meubels, hoe pak ik dat het beste aan?
Geld lenen voor nieuwe meubels
Voor je daadwerkelijk kunt lenen is het handig om voor jezelf inzichtelijk te maken hoeveel geld je precies nodig hebt om de meubels te financieren. Zoals gezegd kost lenen altijd geld door de rente die je er extra over betaalt. Zorg er dus voor dat het bedrag dat je nodig hebt zo laag mogelijk blijft. Heb je nog ergens een spaarpotje, zorg dan dat je dit geld eerst gebruikt. Natuurlijk is het wel slim om een kleine buffer over te houden. Maak voor jezelf een lijst met alle meubels die je nodig hebt. Het liefst zo specifiek mogelijk. Die ene inbouwkast gaat zoveel kosten, dat bankstel van die ene winkel kost zoveel etc. Vervolgens kun je bij het Nibud de risicometer lenen gebruiken. In slechts 10 minuten weet je of de lening die je voor ogen hebt wel past bij je financiële situatie.
Handige tip: denk aan de levensduur van je meubels
Wanneer je een lening neemt is het handig om de looptijd van de lening aan te passen aan de levensduur van je meubels. Het is natuurlijk zonde als je na 10 jaar nog aan het betalen bent om een bankstel af te lossen waar je eigenlijk na 3 jaar al weer op uitgekeken was. Maak dus voor jezelf ook een plan hoelang je ongeveer wilt doen met de meubels. Houd hierbij ook rekening met zaken als een eventuele verhuizing, kinderen of huisdieren die wellicht minder “zuinig” op de meubels zijn etc.
Wat voor soort lening?
Je kunt kiezen voor een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Persoonlijk zou ik er geen hobby van maken om geld te lenen, dus ik zou kiezen voor een persoonlijke lening. Hierbij heb je een vaste rente en looptijd. Je kunt dus van te voren uit rekenen wat je per maand gaat betalen aan je meubels en kun je dit tellen bovenop de aanschafwaarde van je meubels om uit te rekenen hoeveel je meubels aan het einde van de looptijd precies gekost hebben. Op basis van dit bedrag kun je dan bedenken of je het dat waard vind om een lening aan te gaan zodat je direct de meubels aan kunt schaffen of dat je wellicht nog wat langer door spaart.
Voor het schrijven van dit artikel heb ik de volgende bronnen gebruikt;
Becam.nl
Nibud.nl