Het levert heel wat gezondheidsvoordelen op en daarnaast kun je er groenten heel lang mee bewaren. Waar ik het over heb? Fermenteren van voedsel. Het klinkt misschien lastiger dan het is, maar je kunt het zelfs gewoon thuis doen.  Hoe je dat doet? Wat fermenteren van voedsel precies inhoudt en welke voordelen het heeft? Je leest het allemaal in dit artikel.

Fermenteren 

In de winkel zijn ook veel producten te koop die al gefermenteerd zijn. Je kunt hierbij denken aan kaas, yoghurt, wijn en zuurkool. Het is een leuke en toegankelijke manier om zelf gezonde en smaakvolle voedingsmiddelen te maken. Veel traditionele gerechten en dranken zoals zuurkool, kefir en kombucha zijn gefermenteerd. Met eenvoudige ingrediënten en benodigdheden kun jij deze ook gemakkelijk thuis maken. Doordat bepaalde stoffen in voedingsmiddelen worden omgezet in zuren, door goede bacteriën, schimmels en gisten, blijven producten langer houdbaar. 

kombucha

Hoe kun je fermenteren?

Begin met iets simpels, zoals zuurkool of ingelegde groenten. Dit kan eigenlijk niet echt mis gaan en daarnaast vereist dit weinig ingrediënten en apparatuur. Fermenteren is niet zo lastig, maar je moet je wel even goed inlezen in deze techniek. Volg daarvoor een cursus fermenteren online. Je leert dan via 37 duidelijke videolessen de technieken, lekkere recepten, handige tips en meer. Zo’n fijne, duidelijke videocursus zorgt ervoor dat jij het fermenteren zo onder de knie krijgt op een leuke manier en op jouw eigen niveau en tempo. 

groenten fermenteren

Waarom fermenteren? 

Dat fermenteren gezond is, is algemeen bekend. Al klinkt het gecontroleerd laten “rotten” van voeding niet heel gezond. Toch zorgt fermenteren er juist voor dat producten veel langer houdbaar worden gemaakt met deze methode. Door bepaalde producten zoals groenten te fermenteren wordt de verteerbaarheid ervan beter. Het is dus makkelijker voor je lichaam om deze voeding op te nemen en verwerken. De voedingswaarde van gefermenteerde producten neemt ook toe. Ook over de gezondheidsvoordelen leer je tijdens de cursus fermenteren. 

fermenteren van voedsel

Ben jij klaar voor een nieuwe leuke hobby? Begin met fermenteren! Waar begin jij mee?
Lees ook eens; Sous vide koken: dit is het en dit kun je er mee!