Het zal niemand zijn ontgaan dat de energierekening stukken hoger is geworden. Althans, voor de mensen die toe waren aan een nieuw contract of over een flexibel energiecontract beschikken. Zij zagen hun kosten in een jaar tijd verdubbelen en soms zelfs verdriedubbelen. Als de inkomsten vervolgens ongeveer gelijk blijven, hoeven we niet uit te leggen dat de koopkracht flink daalt. Dat veel mensen zelfs voor een groot financieel probleem stonden. Een huis verwarmen of elektriciteit gebruiken mag toch geen luxe worden? Dit is noodzakelijk om comfortabel te kunnen leven.

Gelukkig is er in veel gezinnen veel mogelijk om de energierekening te verlagen. Ook zonder complexe veranderingen aan te brengen of het wooncomfort te verlagen. Het zijn namelijk vaak al de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Laten we beginnen bij de verlichting in huis.

Welke lampen gebruik je?

Allereerst is het goed om de huidige lampen onder de loep te nemen. Welke lampen gebruik je momenteel in huis? Zijn dit nog halogeen- of zelfs gloeilampen? Dan is het noodzaak om deze direct te vervangen. Ja, zelfs wanneer deze het nog doen. Een ledlamp is namelijk veel duurzamer.

Sommige mensen laten zich weerhouden door de aanschafprijs. Deze is beduidend hoger dan die van conventionele verlichting. Die kosten haal je er echter weer binnen mum van tijd uit. Ledlampen van Ledwereld.nl verbruiken circa 85 procent minder stroom dan halogeenlampen. In vergelijking met gloeilampen ligt dit percentage zelfs nog veel hoger. Met de juiste lampen bespaar je dus eenvoudig meer energie.

energierekening verlagen tips

Maak meer gebruik van natuurlijk daglicht

Sommige woningen zijn van nature erg licht. Bijvoorbeeld doordat er veel grote raampartijen aanwezig zijn. Er zijn echter ook huizen waar je hier zelf veel werk van moet maken. Bijvoorbeeld door met name op de benedenverdieping enkel lichtdoorlatende gordijnen te gebruiken en zo min mogelijk spullen voor de ramen te plaatsen. Hoe meer je van het daglicht gebruik maakt, hoe minder de lampen aan zullen hoeven. Met name in de zomer kun je hier heel wat winst mee behalen.

Je zou eventueel ook in meer kaarsen kunnen investeren. Dit geeft een gezellige sfeer en zo hoef je in de avond minder vaak het licht aan te zetten.

energierekening verlagen

Doe altijd alle lampen uit zodra je het huis verlaat

Maak er een gewoonte van om bij het verlaten van de woning eerst nog een rondje door het huis te maken. Het gebeurt nog al te vaak dat er ergens in de woning een lamp aan blijft staan. Deze blijft vervolgens de gehele dag onnodig branden. Zonde van je energierekening en de levensduur van de lamp. Daarom goed om hier wat extra tijd in te stoppen. Dit zal vanzelf een gewoonte worden.

hoe je energierekening verlagen

Dimmers gebruiken

Besef goed dat je niet altijd volledig licht nodig hebt. Dit is afhankelijk van het moment. Als je een boek gaat lezen of gaat werken, wil je natuurlijk over goede verlichting beschikken. Wanneer er echter visite is of als je loom op de bank ligt, dan hoeft er geen spotlight op je gericht te staan. Dimmers doen dan ook wonderen. Hiermee bepaal je zelf de sfeer die bij het moment past. Bovendien zorg je ervoor dat er minder elektriciteit wordt verbruikt als de lamp niet volledig hoeft te branden. Ook zal dit een positief invloed hebben op de levensduur van de lamp.