Hoewel gordijnen al jarenlang worden toegepast in woningen, zien we regelmatig nieuwe trends ontstaan. Ik ga de 5 trends van 2021 op het gebied van gordijnen met jullie delen! Nummer 1 en nummer 5 zijn mijn persoonlijke favorieten!

Gordijnen zijn tijdloos

Natuurlijk zien we ook steeds vaker ander typen raamdecoratie voorbijkomen. Zo zijn houten jaloezieën de laatste jaren in opkomst. Andere typen raamdecoratie zijn inmiddels alweer minder populair. Zo was het een tijdje trendy om plissé gordijnen op te hangen. Tegenwoordig zien we die juist weer iets minder terugkomen. Gordijnen daarentegen zijn echt tijdloos. Gordijnen kopen is dus altijd een verstandige keuze. Zo weet je zeker dat je een duurzame keuze maakt en dat je niet over een aantal jaren je raamdecoratie moet vervangen.

De trends

Zogezegd zijn er een aantal trends waar te nemen. Deze ga ik hieronder met je doornemen;

Trend 1: Lichtdoorlatende gordijnen

Een persoonlijke favoriet van mij zijn de lichtdoorlatende gordijnen. Licht in huis is nou eenmaal belangrijk voor je gezondheid, je gemoedstoestand en bijvoorbeeld de groei van je planten. Waarom zou je dus alles potdicht maken? Natuurlijk snap ik dat je verduistering nodig hebt tijdens de zomermaanden, wanneer je naar bed wilt en het nog licht buiten is, maar dit valt op meerdere manieren op te lossen. Lichtdoorlatende gordijnen doen het ook enorm goed in woonkamers!

lichtdoorlatende gordijnen

Trend 2: Op maat

Gordijnen op maat zijn ook enorm populair. Geen kant-en-klare gordijnen, maar gewoon precies de afmetingen die jij wilt. Kies je stof en je kleur en laat ze in iedere gewenste maat maken (vaak kun je van te voren nog staaltjes aanvragen om er zeker van te zijn dat dit precies is wat je wilt en het past bij je interieur). Handig, want zo kun je zelf bepalen hoe “hoog” de gordijnen bijvoorbeeld hangen. Bij VTwonen en andere woonprogramma’s op televisie zie je vaak gordijnen voorbij komen die op de vloer hangen. Die hoeveelheid kun je dan dus zelf bepalen. Ook is het mogelijk voor lastigere raampartijen gordijnen te bestellen.

Trend 3: Fake it and make it

Nep? Jazeker! Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een strook gordijnen naast je raam zonder dat deze een functie hebben. Ze hangen puur ter decoratie. Handig wanneer je bijvoorbeeld rolluiken of screens hebt geïnstalleerd. Ook is dit goed te combineren met trend 1! Hang lichtdoorlatende gordijnen op en combineer dit met een strook verduisterende gordijnen. Deze laag-op-laag zorgt voor een extra luxe uitstraling!

Trend 4: Lang

Nog even over die gordijnen die op de grond hangen. Dit is dus in 2021 nog steeds trendy! Laat de gordijnen lekker lang en laat ze nonchalant op de grond hangen. Hoewel mensen van de oudere generatie hier nogal een probleem mee hebben (“Die gordijnen zijn toch veel te lang”), is het helemaal van deze tijd! Imperfectie is juist perfect!

lengte gordijnen

Trend 5: Velours

Velours is helemaal trendy. We zien het terugkomen op het gebied van meubels, maar dus ook in de raamdecoratie. Velours gordijnen stralen luxe uit. Zo tover je jouw slaapkamer in no-time om naar een hotelchique master bedroom!n Zelf woon ik in een oude woning die slecht geisoleerd is. Ik kan dus uit ervaring zeggen dat zo’n velours gordijn niet alleen een enorme uitstraling heeft, maar ook nog eens enorm praktisch is!

Welke trend is jullie favoriet en wat voor gordijnen hebben jullie?