Het is een begrip dat veel mensen niet kennen, omdat het goed verstopt zit onder de grond. Maar wil je een overkapping of schutting enigszins weer- en windbestendig in de grond zetten, dan zijn betonpoeren onmisbaar. Met een betonpoer zorg je namelijk voor een stevige basis waar de paal op bevestigd kan worden. Hierdoor zal de paal niet verzakken en steekt deze ook niet in de grond. Dat klinkt misschien gek, maar daardoor blijft het hout gevrijwaard van vocht uit de grond en gaat hij veel langer mee. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf en plaatsing van een betonpoer.

Soorten betonpoeren

De ene beton poer is de andere niet. Ze zijn beschikbaar als volledig recht model, met afgeschuinde vellingkanten of als inbouw betonpoer. Welke je nodig hebt hangt af van de ondergrond die je gebruikt en natuurlijk het gewicht en de kracht die het bevestigde object krijgt te verduren. In het geval een schutting vinden wij de rechte betonpoer het fijnste, omdat de rechte zijden goed aansluiten op een wand of muur en omdat ze eenvoudig zijn te plaatsen.

Hoe te plaatsen

Het plaatsen van de poer komt grofweg neer op 4 stappen. Graaf allereerst een gat op de plek waar de poer moet komen. Maak het het gat niet te diep, zodat de betonpoer nog een stukje boven de grond uitsteekt. Voor je schutting is het ideaal om de poer zo’n 10 centimeter uit te laten steken. Nu kun je de betonpoer plaatsen in het gat, leg hier voor de stevigheid wel altijd een funderingstegel onder. Vul vervolgens het gat met snelbeton en water en laat dit goed uitharden. Nu is alles gereed om je schuttingpalen te plaatsen.

veilige schutting

Paal plaatsen

Je hebt allereerst een paal nodig met een inkeping onderaan. Deze zijn bij nagenoeg alle tuinzaken wel verkrijgbaar, maar je kunt net zo gemakkelijk zelf een gaatjes boren met een slangenboor. Het draadeind van de poer zorgt ervoor dat je schroeven vast kunt draaien op de paal. Gebruik hiervoor het verstel plaatje dat bij de poer hoort. Als je de paal stevig hebt aangedraaid kun je deze gaan fixeren door de inkeping te vullen met bruislijm. Als het goed is kan de paal nu geen kant meer op. Voor je verder gaat met de rest van de schutting is het handig om de paal met een panlat te verstevigen. Zo weet je zeker dat paal (en uiteindelijk ook je veilige schutting) niet uit het lood staat.

Laatste tips

Kijk altijd goed welke poer je als eerste plaatst, zodat je goed uitkomt met de hoogte van de andere betonpoeren. Hou hierbij rekening met afschot in de grond of het straatwerk. Een betonpoer plaatsen is best makkelijk, maar een beetje hulp is geen overbodige luxe. Poeren zijn namelijk behoorlijk zwaar, waardoor je blessures riskeert wanneer je ze in je eentje plaatst. Om de poeren makkelijker te hanteren kun je uiteraard ook tilhulp gebruiken. Zo ben je verzekerd van een vlotte plaatsing van jouw nieuwe veilige schutting!

Lees ook: Heb jij een tuinoverkapping? Geef hem een upgrade!