Een tuinhuis kan een perfecte toevoeging voor jouw tuin en huis zijn. Toch zijn er nogal wat mogelijkheden en is het belangrijk je goed in te lezen alvorens je keuzes maakt. Een tuinhuis kopen doe je niet overhaast. In dit artikel vind je alles wat je moet weten wanneer je het overweegt om een tuinhuis te kopen. 

Een tuinhuis kopen

Een tuinhuis kopen kun je doen met verschillende doelen. Bedenk je daarom goed waar je het tuinhuis voor gaat gebruiken. Wil je het voornamelijk gebruiken als opslagruimte voor tuingereedschap? Wil je er een werkplaats van maken? Dient het als hobbyruimte of gewoon als plek om te ontspannen? Bedenk goed van tevoren welke functie je tuinhuis gaat krijgen. 

Vergunningen en regels 

Voordat je een tuinhuis laat plaatsen is het belangrijk je goed te verdiepen in de lokale bouwvoorschriften en vergunningseisen. De meeste tuinhuizen kun je plaatsen zonder bouwvergunningen, maar dit is wel afhankelijk van de grootte en locatie van het tuinhuis. Ook verschillen de regels per gemeente. Houd wel rekening met de maximale hoogte van een tuinhuis: Hij mag maximaal 3 meter hoog zijn (inclusief nokhoogte). 

Locatie van je tuinhuis 

Wanneer je een tuinhuis gaat bouwen of laat plaatsen is het belangrijk goed na te denken over de locatie van je tuinhuis. Hij moet uiteraard goed bereikbaar zijn en daarnaast moet het ook passen bij de functie van je tuinhuis. Zorg er uiteraard voor dat hij op een vlakke en goed gedraineerde ondergrond staat. 

tuinhuis kopen

Grootte en ontwerp van je tuinhuis 

Tegenwoordig zijn er enorm veel soorten tuinhuizen verkrijgbaar. Bepaal de grootte en het ontwerp van je tuinhuis. Er zijn vele stijlen en groottes beschikbaar. Variërend van een klein schuurtje tot grotere varianten. Bij vankootentuinenbuitenleven.nl vind je een groot aantal tuinhuizen. Bekijk ze en bepaal welke bij jou en je wensen past. 

Budget 

Stel een budget op voor je tuinhuis. Hou hierbij niet alleen rekening met de aanschaf van het tuinhuis alleen, maar denk ook aan eventuele extra’s als arbeid, het aanleggen van een goede ondergrond en elektrische bedrading. 

Materialen

Tuinhuizen zijn natuurlijk verkrijgbaar in allerlei verschillende materialen. Je kunt kiezen voor hout, metaal, kunststof en zelfs beton. Houten tuinhuizen zijn echter het meest populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid.

Hoe jouw ideale tuinhuis er ook uitziet, zoals je hierboven hebt gelezen is het verstandig goed over allerlei zaken na te denken alvorens je een tuinhuis gaat plaatsen.