Zoals jullie weten ben ik nogal een interieurgekkie. Het liefste wissel ik elke week iets in mijn interieur. Vooral op posters en schilderijen ben ik vrij snel uitgekeken. Tijd voor iets nieuws. Mijn man ziet me weer aankomen: “Wil je er even gaatjes bij boren en enkele gaatjes weer dicht smeren”. Vooral in ons vorige huis (nieuwbouw) was dit echt een no-go. Thank God is daar dé uitvinding van de eeuw: een schilderij ophangsysteem.

Schilderij ophangsysteem 

Hoe werkt het nou precies zo’n schilderij ophangsysteem? Laat ik eerst heel eerlijk vertellen dat je hier natuurlijk wel een boor voor nodig hebt. Alle varianten waarbij plakstrips of iets dergelijks worden gebruikt, werken nou eenmaal niet en daarnaast trekken die vaak ook het stucwerk van je muur af. Een schilderij ophangsysteem is een soort rails die je eenmalig bevestigd aan je wand/plafond. Ik vind zelf het ophangsysteem van Artiteq enorm fijn. Allereerst omdat hij enorm gemakkelijk te monteren is (je schroeft als het ware blokjes aan de wand waarna je vervolgens de rail vastklikt. Ook is de rails overschilderbaar. Je kunt hem dus in de kleur van de muur verven, waardoor hij helemaal niet meer opvalt. 

niet boren in huis

Schilderij ophangen zonder boren 

Vervolgens kun je schilderijen, posters of andere wanddecoratie eenvoudig ophangen aan je muur. Je gebruikt hiervoor transparante ophangdraden of een ophangstang en haakjes. Die kun je eenvoudig afstellen op een bepaalde hoogte. Zo kun je telkens afwisselen in compositie en wanddecoratie zonder dat je weer opnieuw hoeft te boren. Zelfs op schuine wanden is het mogelijk een ophangsysteem te gebruiken. Je hoeft hiervoor alleen een stopper set te gebruiken die ervoor zorgt dat de ophangdraden op zijn plek blijven hangen. 

schilderij ophangen zonder boren

Een goede voorbereiding 

Mijn advies? Pak groots uit. Kies niet voor een kleine rails net boven de bank omdat je daar naar alle waarschijnlijkheid je poster wall wilt gaan maken, maar bevestig de rails door je hele woonkamer. Ten eerste kun je dan daadwerkelijk overal iets aan de muur hangen (en nog meer afwisselen in je interieur), maar daarnaast zorgt het er ook voor dat de rails nog meer blenden in je interieur en niet opvallen. Het is dan als het ware een sierlijst aan je plafond. 

Lees ook eens hoe je een posterwall het beste kunt maken.