Vroeger was het heel simpel: je had een vierkante of rechthoekige eettafel. De laatste jaren zien we echter dat andere vormen ook populair worden. Zo zagen we enkele jaren geleden de ronde eettafel massaal verschijnen en afgelopen jaar en dit jaar is het de ovale eettafel die echt zijn intrede maakt. Welke vorm zou jij moeten kiezen? Ik help je een handje op weg.

Verschillende vormen eettafels

Zoals gezegd heb je tegenwoordig de keuze uit verschillende vormen eettafels. Van elk van die vorm zijn er ook nog eens enorm veel soorten, stijlen en afmetingen verkrijgbaar. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt bij Giga Meubel, zie je dat de keuze enorm is op het moment. Zo’n groot assortiment is natuurlijk enorm fijn, maar kan er wellicht voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Voordat je je gaat oriënteren is het daarom handig om voor jezelf al enkele zaken helder te hebben, waaronder welke vorm eettafel bij jou het beste past. Dat maakt het zoeken naar die ene perfecte eettafel voor jouw interieur namelijk een stuk gemakkelijker!

Ovale eettafel

Ik begin met dé trend van dit moment: de ovale eettafel. Deze biedt enorm veel ruimte en kan een echte eyecatcher zijn in jouw interieur. Ronde vormen zorgen voor zachtheid in je interieur en zijn ideaal te combineren met rechte vormen. Deze laatst is vaak aanwezig in de buurt van je eettafel, namelijk in de vormen van je keuken. Let wel op: wil je een ovale eettafel voor 6 personen, dan moet je rekening houden met de ronding van het tafelblad. Het zou namelijk zomaar kunnen dat door de ronding en het onderstel er lastig 6 stoelen aan kunnen worden gezet. Let er daarom goed op of dit mogelijk is. Twijfel je? Kies dan voor de eettafel in een maatje groter.

ovale eettafel

Ronde eettafel

Daarnaast is ook de ronde eettafel enorm populair. In tegenstelling tot de ovale eettafel, zijn er geen uiteindes aan je tafel en is iedereen aan tafel gelijk. Het brengt een bepaald gevoel van saamhorigheid teweeg en is bijvoorbeeld ook echt uitermate geschikt voor een gezellig avondje met een gezelschapsspel in het midden van je tafel. Klein nadeel van een ronde eettafel: hij heeft minder oppervlakte dan een rechthoekige of ovale eettafel. Wil je bijvoorbeeld aan tafel, zul je wel alle woonaccessoires even moeten verplaatsen.

ronde eettafel

Rechthoekige eettafel

Echt een blijvertje is de rechthoekige tafel. Hij is er echt in allerlei varianten en past werkelijk bij elke interieurstijl. Rechthoekige eettafels zijn er in allerlei maten. Je kunt hem dus zo groot of klein kiezen als je zelf wilt. Ideaal wanneer je te maken hebt met een beperkte ruimte of juist een enorme ruimte die gevuld mag worden met grote meubels. Vind je een rechthoekige tafel te strak in jouw interieur? Je kunt hem zachter laten ogen door er woonaccessoires met ronde of organische vormen op te plaatsen.

rechthoekige eettafel

Hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen bij het kiezen van de vorm van je eettafel. Zelf ging ik van een rechthoekige eettafel, naar een ronde variant en ben ik nu helemaal happy met mijn pilvormige, een soort van ovale eettafel. Helemaal niet omdat het dé interieurtrend was, maar simpelweg omdat het voldeed aan mijn behoeftes van dat moment.