Je wilt een nieuw matras kopen? Super, maar waar moet je eigenlijk op letten? Als het goed is koop je een matras voor een flink aantal jaren. Het is daarom belangrijk dat je het perfecte matras vind. Ik deel daarom een aantal stappen die je moet doorlopen om tot jouw perfecte matras te komen. 

Een nieuw matras kopen 

Een nieuw matras vinden is eigenlijk super eenvoudig. Je moet alleen goed kijken naar jouw behoeftes. Waar je vroeger langs allerlei beddenwinkels moest om te gaan proef liggen, kun je nu met jouw wensenlijstje eenvoudig jouw perfecte matras online bestellen. Ik geef je een simpel overzicht van alle soorten matrassen.

Om een perfect nieuw matras te vinden moet je alleen de volgende vier vragen beantwoorden: 

 • Wat voor soort bed heb je? 
 • Wat voor soort matras zoek je? 
 • Welke afmeting zoek je? 
 • Wat is je lichaamshouding en heb je klachten?

Wat voor soort bed heb je? 

Dit is een belangrijke, maar ook simpele vraag: Wat voor soort bed heb je? Heb je een ledikant, een boxspring of een waterbed? Een boxspring is misschien wel het populairste bed op dit moment. Waarschijnlijk heb je deze zelf ook. Het zijn verschillende boxen met veren waarop vervolgens een matras of topper wordt gelegd. Het is wellicht het meest comfortabele soort bed. Bij een ledikant (oftewel bedombouw) heb je een harde onderbodem waarop het matras wordt gelegd. Hierbij is het comfort van het matras dus enorm belangrijk. 

een nieuw matras

Wat voor soort matras zoek je? 

Dan komen we bij een lastige vraag: Welk soort matras zoek je. Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen: 

 • Traagschuim
 • Koudschuim
 • Pocketvering
 • Latex

Lees je even goed in over de verschillende soorten matrassen. Een korte beschrijving om je alvast op weg te helpen vind je hieronder.

Traagschuim matras

Staat bekend als het matras dat zich aanpast aan je lichaam. Het schuim in dit matras doet er lang over om zijn vorm terug te krijgen. Daarom zul je ook de veelgebruikte term “memory foam” tegenkomen. 

Koudschuim matras 

Een koudschuim matras is erg comfortabel. Het heeft een goede veerkracht en staat bekend om zijn ventilerende vermogen. Kuilen zul je niet snel krijgen in dit type. 

Pocketvering matras 

Zoals de naam al een beetje verklapt, bestaat dit matras uit pocketveringen. Het zijn metalen veren die verzameld zijn in pockets. Deze werken allemaal afzonderlijk van elkaar voor een goede comfort. Uiteraard zijn de veren afgedekt met een dikke schuimlaag zodat je geen veren voelt in je rug ‘s nachts. 

Latex matras

Dit matras is gemaakt van natuurlijk materiaal of synthetisch rubber. Ze zijn zeer comfortabel en soepel. Latexschuim zit vooral in de duurdere matrassen. 

Welke maat wil je? 

Na een wat lastigere vraag hiervoor, is het weer tijd voor een simpele vraag: welke afmeting wil je? Zoek je een matras voor een eenpersoonsbed, een tweepersoons etc. ? Natuurlijk is dit afhankelijk van het bed dat je al hebt. Mocht je ook voor een nieuw bed gaan dan neem ik hierbij nog even de verschillen met je door: 

 • Eenpersoons 70×200, 80×200 of 90×200
 • Twijfelaar 120×200 of 140×200
 • Tweepersoons 160×200 
 • Lits Jumeaux 180×200
 • Kingsize 200×200

Buiten deze maten kun je natuurlijk ook kiezen voor een afwijkende maat. Zo heb ik bijvoorbeeld een 140×210 matras. Extra lang maar wel een stuk smaller dan een tweepersoons.

eenpersoons bed

Wat is je lichaamshouding en heb je klachten? 

Je moet een matras vinden dat echt past bij je lichaam. Je lichaamshouding tijdens het slapen is daarom ook een belangrijke factor bij je keuze. Ben je een rugslaper, zijslaper of buikslaper? En ervaar je klachten tijdens het slapen? Word je bijvoorbeeld elke ochtend wakker met pijn aan je nek? Neem deze zaken mee in je keuze. Wanneer je een matras zoekt staat er namelijk vaak bij hoeveel ondersteuning deze geeft, hoe de drukverdeling is, de hardheid (heeft met je voorkeur en gewicht te maken) en hoe ventilerend deze is (handig als je elke nacht ligt te zwemmen in bed).

Hopelijk heb ik je nu een beetje op weg geholpen! Bedadviseur Berentsen kan je wellicht nog verder op weg helpen.

Lees ook eens mijn blog over de nieuwe slaapkamer van Jake!