Nederland telt zo’n 4,4 miljoen mantelzorgers. Dat is een flink aantal. Dat betekent dat veel mensen er mee te maken hebben of het zijn. Mantelzorger zijn kan best intensief zijn. Je geeft hulp aan iemand uit je sociale omgeving voor – vaak – een langere tijd. Dat is niet alleen fysiek zwaar, maar ook mentaal. Je bent persoonlijk betrokken en dit wil vaak zeggen dat je 24/7 klaar wilt staan voor diegene en er wilt zijn wanneer hij of zij je nodig heeft. Wanneer je dan ook nog eens rekening moet houden met reistijd, kan dit extra zwaar zijn. Gelukkig is daar nu de oplossing: een mantelzorgwoning in je tuin!

Mantelzorgwoning in eigen tuin

Een eigen plekje om zelfstandig te kunnen wonen, maar de noodzakelijke zorg is altijd dichtbij. Klinkt perfect toch? Laat dan gewoon een zorgunit plaatsen in je tuin. Zorgunits heb je in verschillende soorten en maten. Je kunt er al een laten plaatsen vanaf 69.950 euro. Uiteraard is dit afhankelijk van het type waar je voor kiest, hoe je het exterieur en interieur wilt hebben en welke afmetingen de zorgunit moet hebben. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een extra luxe variant met onder andere een sunshower of huisautomatisering systeem. De mogelijkheden zijn eindeloos.

mantelzorgwoning in je tuin

Kangoeroewoning kopen

Ook zie je op de huidige huizenmarkt dat kangoeroewoningen enorm in trek zijn. Een kangoeroewoning zijn eigenlijk 2 zelfstandige woningen. Eén voor de mantelzorger en een zogenaamde buidelwoning voor de persoon die zorg ontvangt. Het verschil met een zorgunit zit hem in het feit dat de woningen wel een gezamenlijke voordeur hebben en dat je bijvoorbeeld middels een tussendoor de buidelwoning kunt betreden. Echter is het aanbod van dit soort woningen vrij klein en zoals gezegd de concurrentie op de huizenmarkt moordend voor deze woningen.

Je kunt daarom ook een kangoeroewoning creëren door een zorgunit te plaatsen in je tuin. Het laten plaatsen van zo’n unit kost veel minder tijd dan je huidige woning laten uitbouwen. Daarnaast heeft een mantelzorgwoning in je tuin een aantal voordelen omtrent regels.

Regels en wetten

Wanneer je jouw huis wilt verbouwen heb je kans dat je een vergunning aan moet vragen. Iedereen weet dat daar veel geld en tijd voor nodig is. Zeker wanneer een vergunning dan ook nog eens wordt afgewezen tussendoor. Het laten plaatsen van een mantelzorgwoning in je tuin kan vrijwel altijd zonder vergunning. Uiteraard is het altijd handig je even goed in te laten lezen bij je gemeente, maar in veel gevallen is dit dus zonder vergunning. Een regel kan wel zijn dat wanneer de mantelzorg niet meer nodig is, deze weg moet van de gemeente. Doordat je een unit hebt laten plaatsen, kan deze ook zeer gemakkelijk weer worden verplaatst en doorverkocht.

Zou een mantelzorgwoning in je tuin een goede optie voor jou zijn?