Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het bekijken van je nieuwe woning, maar het hebben van een goede groepenkast in jouw woning is echt essentieel. Alle elektra wordt hierop aangesloten dus een groepenkast heeft veel invloed op de veiligheid hiervan. Je verkleint de kans op kortsluiting. Heb je nou weinig verstand van een goede groepenkast dan moet je dit artikel even goed doornemen, want ik ga je uitleggen waar een goede groepenkast aan moet voldoen en uit welke soorten je kunt kiezen zodat een groepenkast bestellen easy-peasy wordt.

Een goede groepenkast

Een groepenkast in een woning moet voorzien zijn van een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaars. Er mogen niet meer dan 4 groepen worden aangesloten per aardlekschakelaar. Natuurlijk is het afhankelijk van de belasting hoeveel groepen je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld koken op inductie, dan heeft dit effect op het aantal benodigde groepen. Deze moet namelijk een aparte fornuisgroep hebben. Maak daarom van te voren eerst een overzicht voor jezelf welke apparaten je hebt en hoe je deze het beste kunt verdelen in groepen.

Welke soorten zijn er?

Er zijn heel veel soorten groepenkasten. Welke geschikt is voor jouw woning, hangt ook weer af van vele factoren. Wanneer je bijvoorbeeld krachtstroom hebt, heb je een ander type groepenkast nodig dan wanneer je geen krachtstroom hebt. (Krachtstroom heb je bijvoorbeeld nodig voor een heerlijke jacuzzi in de tuin). Naast een aantal typen groepenkasten, zijn er ook een aantal merken verkrijgbaar. Aeton is een bekend en betrouwbaar merk, maar zo zijn er meerdere van. Hager en ABB zijn de merken die het meest verkocht worden.

groepenkast

Zoals ik in het begin van dit artikel al vermelde is het hebben van een goede groepenkast belangrijk voor de veiligheid in huis. Mocht je dus niet helemaal zeker weten hoe je de beste keuze kunt maken, kun je het beste deskundig advies inwinnen!