Wil je een grindpad aanleggen? Dan moet zeker even deze blog lezen. Ik leg je in een simpel stappenplan uit hoe je dit het beste kunt doen en geef handige tips!

Grind in je tuin

Toen wij ons nieuwe huis kochten, lag er al een flinke hoeveelheid grind in de tuin. Nu heb ik al de tuinplannen en het tuinontwerp met jullie gedeeld, maar toch wil ik iets doen met het grind dat er ligt. Wellicht een leuk grindpad aanleggen of grind langs grote stenen plaatsen in een paadje. Zonde om het niet te gebruiken natuurlijk. 

grindpad aanleggen

Een grindpad aanleggen

Wat heb je nodig: 

  • grind (genoeg voor 5 cm dik) 
  • anti-worteldoek (van Gronddoekhandel.nl)
  • boordstenen
  • Stabilisé

Stap 1: Uittekenen

Je kunt het op papier nog zo mooi hebben uitgetekend, je zult het toch ook even in het echt moeten ervaren. Zet daarom het pad uit in je tuin. Houd er rekening mee dat het pad minimaal 80 cm breed moet zijn om er gemakkelijk op te kunnen lopen. 

Stap 2: Uitgraven

Als je helemaal tevreden bent over het pad, kun je beginnen met uitgraven. Dit doe je door circa 20 cm diep te graven. Tip: steek de randen zo scherp mogelijk in met een spade. Zo komen je borders dadelijk strak te staan. 

Stap 3: Borders 

Om het grindpad strak te laten liggen, is het verstandig borders te plaatsen. Slijp de boordstenen op maat. Haal aan de zijkanten (waar de stenen komen te liggen) een klein gleufje weg en vul deze met een dun laagje stabilisé. Zet er vervolgens de boordstenen in, klop de stenen aan met een rubber hamer en laat uitharden. 

Stap 4: Anti-worteldoek 

Je wilt natuurlijk geen onkruid op je mooie grindpad dadelijk. Daarom moet je nu anti-worteldoek neerleggen. Zorg dat de stukken minimaal 10 centimeter overlappen en zorg ook aan de zijkanten dat hij genoeg ruimte heeft om de zijkanten te bedekken. Je kunt het beste het overtollige worteldoek wegsnijden of knippen op het moment dat het grind geplaatst is. 

Stap 5: Grind storten 

Stort nu het grind. Zorg ervoor dat de laag grind minimaal 5 cm dik is. Het kan zijn dat na een paar weken het pad her en der wat verzakt is, in dat geval kun je het nog bijvullen. Zorg dus dat je voldoende grind koopt.