Met al die sneeuw en temperaturen ver onder het nulpunt, hebben we met zijn allen massaal de verwarming aan staan. Wellicht zie je het al een beetje aan je kamerplanten, de lucht in huis is super droog. Zo’n droge lucht in huis is niet alleen schadelijk voor je kamerplanten, maar is voor je eigen gezondheid ook niet bevorderend. Tijd om er iets aan te gaan doen! Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen? Heel eenvoudig met deze 3 tips!

Droge lucht in huis

Voordat ik begin met het delen van de tips, deel ik eerst waarom een droge lucht in huis zo schadelijk kan zijn. Het begint met droge ogen en vervolgens krijg je een droog hoestje. Niet zo gek: wanneer de luchtvochtigheid te laag is, gaat je lichaam daar op reageren. Zelf verwarmen wij ons jaren 50 huis met een airconditioner. Dit om te besparen op de gaskosten en de energiekosten compenseren we wel weer met onze zonnepanelen. Ik kan zeggen dat het een echte aanrader is om zo je huis te verwarmen, maar hierdoor krijg je een nog drogere lucht in huis. Daarnaast houd ik er wel van om ’s avonds gezellig wat kaarsen aan te doen. Allerlei factoren die een slechte invloed hebben op de luchtvochtigheid bij ons in huis.

De optimale luchtvochtigheid is tussen de 40% en 60%. Geloof het of niet, maar goed ventileren bevordert de luchtvochtigheid. Zet daarom elke dag minimaal een half uur alle ramen even open. Daarna kun je aan de slag met onderstaande tips:

droge lucht in huis

Tip 1: luchtbevochtiger

De beste en snelste methode om de luchtvochtigheid te verhogen is het aanschaffen van een luchtbevochtiger. Je kunt ze krijgen in allerlei soorten en maten. Zo heb je een kleine aromatherapie diffuser, maar je kunt ook kiezen voor een professionele variant. Kies bijvoorbeeld voor een Venta luchtbevochtiger. Deze is energiezuinig en zorgt niet alleen voor een hogere luchtvochtigheid, maar haalt ook schadelijke stoffen uit de lucht. Dubbel zoveel voordelen dus!

Tip 2: droog je was binnen

Hoe simpel kan het zijn? Zet je droogrek met was pontificaal in de woonkamer neer. Doordat jij de verwarming zo warm hebt, zal de was sneller drogen en daarbij gaat de luchtvochtigheid in huis omhoog. Ook nog eens veel beter natuurlijk om de was aan de lucht te drogen in plaats van in de wasdroger.

Tip 3: Old school

Je kunt natuurlijk ook old school gaan werken met bakjes water op je verwarming. Of wat dacht je van een radiator luchtbevochtiger? Ze zijn enorm goedkoop dus hang ze gewoon op iedere radiator in huis. In ons vorige huis ging deze vlieger helaas niet op, daar hadden we namelijk alleen vloerverwarming.

Hoe zorg jij ervoor dat de lucht in huis niet te droog wordt? Deel je tip hieronder!