Misschien ben jij ook wel geïnspireerd door die fancy plaatjes van een weelderig groeiende kamerplanten jungle op allerlei social media! En is je eerste gedachte: dat wil ik ook! Maar je volgende: maar ik red het nooit om ze in leven te houden! Goed nieuws: er is hoop voor je! Want een urban jungle verzorgen, dat kan iedereen! Als je er maar voor zorgt dat je planten uitkiest die bij je passen.

Verdiep je in je planten

Dat is meteen tip #1. Voordat je vol enthousiasme je winkelwagentje van een online webwinkel, zoals PlantenShop24.nl, vol laadt, verdiep je dan eerst in de planten waar je voor gevallen bent! Want je kunt nog zo’n goede wil hebben om goed voor je planten kindjes te gaan zorgen, als ze niet bij je passen, is het meestal snel over met ze. Ben jij iemand die snel te veel water geeft? Kies dan planten als een Asplenium, die houdt van vochtige grond. Is het bij jou eerder zo dat je het gerust een aantal weken vergeet, kies dan voor planten die houden van droge grond, bijvoorbeeld Beaucarnea of vetplanten. Ook met deze planten kan je een prachtige urban jungle creëren!

Verpotten

Tip #2: Zorg dat je ook nadenkt over de lange termijn. Want ja, je hebt nu een paar planten baby’s in huis gehaald (of zelfs al dure uitgegroeide planten), bij de juiste verzorging blijven ze lang in leven en zullen ze je belonen met prachtige nieuwe bladeren en wellicht ook bloemen. Ze zullen ook in lengte en omvang toenemen. Na een tijdje groeien ze uit hun pot en zal je ze moeten verpoten. Wat verse kokos potgrond (milieuvriendelijker dan de traditionele potgrond op turf basis) en een pot die een paar centimeter groter is, en je planten zullen vol vreugde weer verder groeien. Dit is het beste om te doen in het voorjaar, als je planten door het toenemende licht en hogere temperaturen aangemoedigd worden om te gaan groeien. 

tips urban jungle

Huisgenoten

Tip #3: Houd van je planten! Zie ze als je huisgenoten. Je wilt graag dat ze in leven blijven en dat ze het naar hun zin hebben bij je. Een dagelijks rondje langs je planten helpt daarbij. Zo zie je snel of ze iets nodig hebben. Maar nog belangrijker: je geniet zo ook meer van ze! Wellicht helpt het je om een planning te maken voor de verzorging. Zet het in je agenda, of maak een vaste dag in de week tot ‘planten-water-geef-dag’. 

Bonustip: voel altijd even aan de grond of ze wel water nodig hebben. Vetplanten moeten eerst opdrogen, voordat weer water krijgen. Over het algemeen geldt: beter iets te weinig dan te veel. Maar verdiep je vooral in de behoeften van je plantjes. 

En echt, ik kan het niet genoeg herhalen, geniet van je planten. Je zult zien dat het zo veel gezelligheid brengt in je huis. Je huis wordt echt een plek waar je tot rust gaat komen na een lange werkdag.