Mijn DIY (doe-het-zelf) blogs worden enorm veel gelezen. Zo zijn veel mensen ook aan de slag gegaan met mijn kleine doe-het-zelf knutsel projectjes zoals de Dino kinderlamp, maar hebben inmiddels ook veel mensen de DIY bedtafel in hun slaapkamer staan. Klussen in en rond huis is nou eenmaal een leuke bezigheid. Ik deel in dit artikel 8 handige doe-het-zelf tips die jij kunt gebruiken tijdens het klussen! 

Tip 1: veiligheid 

Hoewel we allemaal het liefste snel aan de slag gaan in onze normale kleren en zonder teveel voorbereiding, is dit wel één van de belangrijkste dingen tijdens het klussen. Veiligheid gaat namelijk boven alles! Goede werkschoenen kopen is daarom geen overbodige luxe. Investeer in een goed paar veiligheidsschoenen. Grisport schoenen zijn enorm populair bij de gevorderde klusser. Koop ook meteen een set oorkappen en een goede veiligheidsbril. Het lijkt misschien soms wat overdreven, maar een splintertje in je oog kan blijvende schade opleveren en dat is het laatste wat je wilt. 

Tip 2: de afplaktruc 

Waarschijnlijk heb je deze truc al eens voorbij zien komen, maar het werkt echt! Wil jij een strakke lijn verven, dan moet je afplaktape gebruiken en vervolgens de rand wit verven. Deze laat je drogen en vervolgens kun je aan de slag met de gewenste kleur verf. 

Tip 3: splinteren tijdens het zagen 

Als we dan toch met die tape aan de slag gaan, kun je het ook meteen gebruiken tijdens het zagen. Niets zo vervelend namelijk dan hout dat gaat splinteren tijdens het zagen. Dit gebeurd niet wanneer je de tape plakt op het deel wat je wilt zagen. 

doe-het-zelf tips

Tip 4: zorg voor orde en structuur 

Zowel tijdens de klus als in je schuur of garage in het algemeen is het belangrijk orde en structuur te behouden. Je wilt natuurlijk niet tijdens het klussen op zoek moeten naar gereedschap. 

Tip 5: verf van je handen wassen 

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik zit na een klus altijd helemaal onder de verf. Ga niet aan de slag met agressieve middelen, maar kies gewoon voor babyolie. Binnen no-time is die verf van je handen verdwenen! 

Tip 6: de truc met de spijker 

Hoe je gemakkelijk een spijker ergens inslaat? Heel simpel! Doe wat afwasmiddel op de kop van de spijker. 

Tip 7: stofvrij boren 

Ben je alleen aan het klussen? Dan kun je tijdens het boren niet ook nog een stofzuiger vasthouden om te voorkomen dat al het stof naar beneden dwarrelt. Wat je wel kunt doen? Een stukje karton in een hoek van 90 graden vouwen en deze vasthouden onder je boor. Werkt nog beter dan een stofzuiger! 

Tip 8: verfbakjes

Verfbakjes schoonmaken is nou eenmaal echt een vervelende klus. Zonde alleen om de bakjes telkens weer weg te moeten gooien. Gebruik daarom gewoon een stukje aluminiumfolie. En die kwasten en rollers zet je gewoon in een glazen pot met water of pak je in een vuilniszak. Zo kun je enkele uren later gewoon weer een nieuwe laag verven. 

Heb jij ook nog een handige tip? Deel hem gerust!