Waaaahhh ik ben echt zo blij als een kind. Onze slaapkamer is (oké misschien wil ik stiekem nog mijn gordijnen vervangen) klaar! Na het hemelbed, de bedtafel en de kastenwand van ruim 3,5 meter hoog heeft Jim ook nog een tv kast gemaakt. Wil jij ook een TV kast maken? Check dan de beschrijving hieronder:

TV kast maken

Oké misschien is het niet echt een kast te noemen. Je kunt er namelijk niets in doen. Een TV wand dan. Ik had eerst het idee om hem wel 3D te maken zodat ik aan de zijkant er wat woonaccessoires kon stallen maar toen we eenmaal bezig waren vond ik het gewoonweg zonde van de ruimte.

TV kast maken

Benodigdheden:

– Een aantal balken met de afmeting 44×44
– Underlayment platen
– Schroeven

Stappenplan

1. Meten is weten

Een TV kast maken is echt eenvoudig. Voordat je daadwerkelijk begint met klussen moet je natuurlijk beginnen met het opmeten van je wenselijke tv kast. Wij hadden een schuin plafond dus dat was net wat meer meten dan wanneer je een recht plafond heb. Meet de hoogte van de ruimte en hoe breed je hem wilt maken.

2. Balken profiel

Zaag 2 balken in de afmeting die je nodig hebt voor de hoogte. Deze schroef je vast aan de muur voor een stevig geheel. Let er wel op dat je in de balken al gaten boort voor de bedrading van de tv. Je wilt immers niet al die draden uit je kast hebben. Heb je al een stopcontact op de plek van je tv kast en aansluitingen dan is het helemaal makkelijk. Zaag ook een aantal balken in de maat van de gewenste breedte. Deze schroef je horizontaal tussen de verticale balken. Wellicht is het handiger om een profiel te maken van te voren maar dat werd bij ons schuine plafond lastig om hem op te togen.

3. Underlayment platen

Waarschijnlijk haal je het niet met 1 underlayment plaat voor de hoogte. Je zult de tweede dus op maat moeten zagen. Boor een gat in de underlayment plaat waar de tv komt te hangen. Hier kun je dadelijk de bedrading doorheen trekken. Dit doe je uiteraard voordat je de platen vastschroeft want anders kun je er niet meer bij. Vervolgens schroef je de platen underlayment tegen de balken aan.

4. Afwerking

Ook de zijkanten worden afgewerkt met underlayment. Meet dus de maat op. Dit is waarschijnlijk 44 (van de balken) plus de dikte van de underlaymentplaat aan de voorkant.
Schroef ook deze underlayment platen (planken zijn het meer geworden na het zagen) vast aan de balken.

5. TV ophangen

Nu kun je de tv gaan ophangen. Dit kun je het beste doen met een zo plat mogelijke muurbeugel. Je kunt er ook voor kiezen om de afmeting van de TV uit de underlayment plaat te zagen. Je kunt dan de muurbeugel aan de muur hangen waardoor de tv in de kast valt. Wij kozen ervoor om hem toch op de kast te doen als een soort van fotolijst. Ik zou zelfs nog een stap 4,5 kunnen maken namelijk: TV kopen want dat hadden wij gedaan. We hadden een zwarte TV op onze slaapkamer met een enorm dikke rand. Dat vond ik dus niet meer mooi dus we gingen ook maar even snel een TV met witte smallere rand kopen. Maar dat is natuurlijk gewoon totaal overbodige luxe hihi. Wij hebben overigens (wellicht ook handig om te weten) het kastje van de provider op een plankje gezet maar ook deze zou je in kunnen bouwen al moet je kast dan wel een stuk dieper zijn dan die balken met een plaat ervoor.

6. Stylen maar

Je kunt vanalles met de TV kast doen. Je kunt hem natuurlijk ook in een kleur verven maar wij houden van underlayment dus wij lieten hem in originele staat. Wij hebben hem vervolgens vol gehangen met allerlei witte en zwarte lijstjes met posters en kaartjes er in Maar je kunt er natuurlijk vanalles aan ophangen. Als finishing touch hingen wij er ook de metalen fietsjes van mijn opa en oma aan op.

Trouwjurk inlijsten
TV kast

Hoe vinden jullie hem geworden? Ik ben er echt zo blij mee, we hebben nog steeds genoeg ruimte om goed rond te kunnen lopen.
Heb je trouwens ook al mijn blog gelezen over mijn trouwjurk in lijst?