Je ziet het overal terugkomen: de stalen deur. Een glazen deur met een mooi zwart frame heeft alles om je huis een robuuste en tegelijkertijd stijlvolle uitstraling te geven. Om een stalen deur op maat te krijgen hoef je niet ver te zoeken: iedere grote woningzaak heeft er een in de aanbieding. Het kan zijn dat je de huidige prijs van stalen deuren te hoog vindt, of dat je speciale wensen hebt waaraan de deur moet voldoen. Niet getreurd, je kunt namelijk ook zelf een stalen deur maken. In dit artikel leggen we uit wat je nodig hebt en hoe je in mum van tijd een nieuwe binnendeur hebt.

Stalen deur lassen

Allereerst is het belangrijk om de juiste materialen en tools in huis te halen. Voor een stalen deur heb je uiteraard stijlen nodig. Vergeet hierbij niet te bedenken hoeveel panelen en hoeveel tussenstijlen je dus nodig hebt. Laat deze stijlen bij voorkeur op maat snijden en leveren, dit scheelt jou de aanschaf van een volledige snijmachine. Naast de stalen latten zul je ook glas in huis moeten halen. Afhankelijk van de hoeveelheid panelen die je kiest kun je het glas inkopen. Zorg ook dat je de juiste schroeven in huis haalt. Naast de materialen zul je ook diverse gereedschappen gaan gebruiken. Een rolmaat en een boormachine zijn onmisbaar en ook zul je over een lasmachine moeten beschikken. Je kunt ervoor kiezen om een Kemppi lasapparaat aan te schaffen of om een ander merk lasapparaat te kopen of huren. 

stalen deur lassen

Aan de slag

Zodra alle materialen en gereedschappen geleverd zijn, kun je aan de slag. Allereerst is het belangrijk om de afmetingen van het kozijn te verkrijgen. Wees nauwkeurig met het meten en zorg dat je het kozijn van de oude deur eruit hebt gehaald voordat je gaat opmeten. Maak vervolgens het frame van de deur op maat met een snijmachine, of zorg dat de stijlen al in de goede maat zijn geleverd. Voordat het frame aan elkaar wordt gelast, zul je gaten moeten boren voor de schroeven die de deur uiteindelijk vast gaan zetten. Vergeet hier niet de gaten te soevereinen, zodat de schroeven netjes afgewerkt zijn. 

Lassen

Een stalen taatsdeur zelf maken houdt ook in dat je de lasklus zelf zal moeten doen. Zodra je een lasapparaat tot je beschikking hebt en het stalen frame klaar is om aan elkaar te lassen, kun je beginnen. Let natuurlijk altijd goed op je eigen veiligheid en draag een lasbril. Begin met het lassen van het frame en las daarna de latten van de panelen vast. Let goed op de kant waarvan je last, zorg dat de lasnaden niet op een opvallende plek zitten. Als je frame goed vast zit, kun je de ruiten erin zetten. 

stalen deur lassen zelf

Een stalen deur zelf lassen is niet gemakkelijk, maar het resultaat is zeer lonend. Je kunt zelf een stalen schuifdeur maken of gaan voor een gewone binnendeur, de keuze is helemaal aan jou! 

Lees ook eens; Hoe kun je stalen deuren verwerken in je interieur?