Wij zijn gelukkig gezegend met een goed geïsoleerd huis waardoor het in de warmste maanden van het jaar, nog steeds lekker koel bij ons is binnen. Toch merk ik dat dit bij veel mensen anders is. Ik deel daarom dé ultieme tip om je huis koel te houden deze zomer!

Huis koel houden

Dit is eigenlijk meteen de kern van het verhaal: houd je huis koel. Wanneer de warmte eenmaal in je huis zit ben je dus eigenlijk al te laat. In dat geval zal je een airco of iets dergelijks nodig hebben om de temperatuur te verlagen. Voorkomen is beter dan genezen in dit geval dus houd de warmte zoveel mogelijk buiten. Open alleen s’nachts de ramen (een beetje ventilatie is uiteraard wel van belang) en laat deuren ook zoveel mogelijk gesloten.

Laat de warmte niet binnen

Wanneer je ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houd tijdens warme uurtjes, ben je al op de helft. Iedereen weet dat een zonnetje op het glas ook voor veel hitte in huis kan zorgen. Nou hoef je natuurlijk niet meteen te kiezen om je ramen hermetisch af te sluiten. Kies voor de juiste raamdecoratie en dan houd je de warmte ook goed buiten. Er zijn verschillende soorten warmtewerende raambekleding verkrijgbaar.

Warmtewerende raambekleding

Zoals gezegd zijn er tal van warmtewerende raambekleding verkrijgbaar. Het houdt dan niet alleen het licht tegen, maar ook de warmte. Er is altijd wel een soort die past bij jouw smaak en interieur. Hieronder som ik de verschillende opties voor je op:

Warmtewerende rolgordijnen

Warmtewerende rolgordijnen hebben een speciale coating op de achterzijde van het gordijn waardoor deze het zonlicht reflecteert. Wil je liever “gewone” rolgordijnen dan kun je het beste voor een lichte kleur kiezen. Hierdoor weerkaatst er ook meer zonlicht. Leuk weetje: bij een screendoek is het juist andersom, daar houden zwarte screendoeken meer warmte buiten dan witte screendoeken.

Duette® gordijnen

Een Duette® gordijn bestaat uit twee geplisseerde stoffen. De lucht wordt middenin de honingstructuur die hierdoor ontstaat opgeslagen. In de winter zorgt dit dus voor een goede isolatielaag, maar juist in de zomer zorgt het voor meer koelte binnen.

duette gordijn

Plissé gordijnen

Het voordeel van plissé gordijnen is dat je zelf kunt bepalen waar de raamdecoratie nodig is. Wanneer het zonnetje ondergaat kun je het plissé gordijn langzaam mee laten zakken. Kies je voor een verduisterende stof dan houdt deze zeer goed de warmte tegen. Met de warme zomermaanden gewoon helemaal dicht doen (zelf ben je dan toch op het terras te vinden).

Geweven hout

Deze vorm van raamdecoratie heb je waarschijnlijk nog niet zo vaak gezien, maar gaat echt trendy worden: geweven hout. Het heeft een natuurlijke look en feel en past daarom bij vele interieurstijlen. Het geweven hout is leverbaar in twee soorten. De thin stick weving heeft een transparante doorkijk. Bij flat sticks heb je minder doorkijk. Je kunt kiezen voor een rolgordijn systeem waarbij het hout oprolt of je kunt kiezen voor een vouwgordijn systeem.

geweven hout

Lamellen

Ik hoor je denken: ‘lamellen dat is toch iets voor op een kantoor?’ In zekere zin deel ik je mening. Vaak hebben lamellen weinig uitstraling en zijn ze te modern en strak. Toch zijn er tegenwoordig genoeg lamellen verkrijgbaar die juist wel veel sfeer uitstralen. Het is dé ideale oplossing bij een grote raampartij. Zelf heb ik houten jaloezieën. Zoals ik al eens eerder heb gedeeld blijft daar veel stof op liggen. Bij lamellen is dit juist niet zo doordat ze verticaal zijn!

huis koel houden

Fotocredits: Zonnelux

Heb je de volgende tip ook al gelezen?
Muggen in de slaapkamer? Zo kom je er vanaf!