Deurbeslag is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft wat in, bij en rond een deur hangt. Dat kunnen onder meer deurbellen, deurklinken, sloten en scharnieren zijn. Het kiezen van het juiste deurbeslag wordt vaak onderschat. Zonde, want het is een pittige investering en erg sfeerbepalend. Zo zorg je ervoor dat de deurknop, klink of kruk goed aansluit bij de rest van je interieur!

1. Het materiaal

Het materiaal van deurbeslag is belangrijker dan je denkt. Het is ten eerste afhankelijk van de stijl van je woning. Je wilt immers wel dat het deurbeslag (link 1) goed aansluit bij de rest van je interieur. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, want de mooiste materialen vragen het meeste onderhoudt. Daarom zijn de meest voorkomende materialen voor deurknoppen en deurklinken roestvast staal, ijzer en messing. Deze materialen kunnen goed tegen een stootje en hebben weinig onderhoud nodig. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor materialen als glas of dunne, vergulde materialen. Verbazingwekkend mooi, maar wel breekbaar. Wanneer je kinderen in huis hebt, is dit zeker niet aan te raden. Denk daarom goed over de keuze van het materiaal na.

2. De kleur

De meeste mensen kiezen ervoor om hun deurknoppen en deurklinken af te werken met koper, zilver, goud of zwart. Het is verstandig om goed te kijken naar de kleuren en stijlen in de kamer waar het deurbeslag geplaatst wordt en je keuze hierop aan te passen. Wil je een extra touch geven aan een kinderkamer? Kies dan voor een beschilderde deurknop met verschillende kleuren en patronen. Super vrolijk!

3. De afwerking

Ook de afwerking heeft veel te maken met de stijl van je interieur. Kijk goed naar de stijl van je huis en pas je keuze hierop aan. Is jouw huis modern ingericht? Ga dan voor een zwarte vierkante deurknop. Wil je meer sfeer creëren en geef je voorkeur aan een antieke stijl? Ga dan voor een robuust, authentiek deurbeslag met een ronde of ovale vorm.

4. De grootte

Verder is het heel slim om van tevoren te kijken naar de afmetingen van het deurbeslag. Het moet namelijk wel passen in je deur. Om hier zeker van te zijn, is het slim om vooraf wat metingen te doen. Denk aan de PC Staat, de deurdikte en het gatenprofiel. Hierover kan een specialist je adviseren. Wanneer je deze maten weet, is het tijd voor de volgende stap: de stijl van het deurbeslag.

5. De stijl

At last, but not least: de stijl! Deurbeslag komt in allerlei soorten en maten. Deurbeslag en raambeslag is als een soort van sieraad voor je deuren en ramen. Het valt op en als met mooi is wil je er graag naar kijken. Veel mensen kiezen ervoor dat alles goed op elkaar aansluit. Bijvoorbeeld door alles zwart te kiezen. Als je de zichtbare kant van het binnenslot en de scharnieren ook zwart maakt, maak je je deuren helemaal af. Een moderne en stijlvolle keus! Geef je meer voorkeur aan retro? Ga dan voor de meest iconische deurklink uit de jaren ‘30. Deze deurklinken worden vaak gecombineerd met metaal of ebbenhout. Leuk detail: ze zijn vaak wat kleiner. Dit geeft je huis gelijk meer sfeer.

Voor wat voor deurbeslag ga jij?