Toen wij verhuisden naar dit huis, moesten we de oude (lelijke) tegelvloer vervangen. We twijfelden enorm tussen een gietvloer en een PVC vloer. Met deze laatste hadden we al ervaring, dus kozen we voor de gemakkelijke weg door hier nu ook weer voor te kiezen. Of we spijt hebben? Dat kan ik niet zeggen, maar ik blijf wel echt enorm verliefd op gietvloeren. Ik heb me daarom even goed ingelezen en wil met jullie de voor- en nadelen van een gietvloer doornemen, zodat jij met een gerust hart voor een gietvloer kunt kiezen. 

De voordelen van een gietvloer

Voordat ik begin met het delen van de voor- en nadelen van een gietvloer, wil ik wel even duidelijkheid scheppen. Er is natuurlijk verschil in de kwaliteit van gietvloeren. De ene gietvloer is de andere niet. Ik heb daarom voor dit overzicht gebruik gemaakt van de kwaliteit van Bruizt. Dat is een kwaliteitsmerk op het gebied van gietvloeren, beton ciré en industriële interieurs. Dat gezegd hebbende… hierbij de voordelen van een gietvloer; 

Compleet naadloos 

Een gietvloer is compleet zonder naden. Hierdoor heb je nooit meer te kampen met vieze voegen die niet meer schoon te krijgen zijn of met vochtproblemen. 

Volledig waterdicht 

PU gietvloeren zijn 100% waterdicht. Je hoeft dus niet bang te zijn tijdens het dweilen van de vloer, maar daarnaast maakt het dit type vloer ook nog eens enorm geschikt voor in de keuken of badkamer! 

Geschikt voor vloerverwarming 

Ook een groot voordeel is dat een gietvloer geschikt is voor vloerverwarming. Dit is een vraag die vaak gesteld wordt, omdat men juist denkt dat dit niet te combineren is, maar dat is dus wel zo. Sterker nog: heb je nog geen vloerverwarming? Dan kun je dat dus laten plaatsen op het moment dat je de gietvloer laat maken. Bruizt doet dit bijvoorbeeld beide. Handig want zo heb je maar één aanspreekpunt!

Stijlvol 

Hoewel men eerst dacht dat gietvloeren wellicht gevoelig waren voor trends, heeft het de laatste jaren wel uitgewezen dat het een blijvertje is. Een gietvloer is enorm stijlvol en kun je daarom combineren in verschillende interieurstijlen. Mocht je interieur dus in de loop van de jaren veranderen, dan kan de gietvloer gewoon blijven. Wel zo duurzaam natuurlijk! 

voordelen van een gietvloer

De nadelen van een gietvloer 

Bovenstaande zijn een aantal duidelijk voordelen die je over de streep kunnen trekken om te kiezen voor een gietvloer, maar wat zijn dan die nadelen? 

Een investering 

Het duidelijkste nadeel van een gietvloer is de prijs. Deze ligt namelijk wel wat hoger dan de meeste andere vloersoorten. Een gietvloer ligt tussen de 80 en 120 euro per m2. Het is dus een investering die je moet doen. Wanneer je je echter bedenkt dat je een vloer voor langere tijd kiest, is de prijs relatief gezien een stuk aantrekkelijker. 

Krassen en scheuren?

Wanneer je zoekt naar de nadelen van gietvloeren kun je schrikken van sommige foto’s en ervaringen. In het verleden kon een gietvloer nog wel eens scheuren en ook ontstonden er krassen op het oppervlakte. Goed om te weten dat PU gietvloeren de laatste jaren enorm zijn doorontwikkeld. Dit nadeel is dus niet echt meer van toepassing. Kies voor een sterke variant gietvloer die bijvoorbeeld ook in kantoorpanden wordt gebruikt. Natuurlijk moet je wel zuinig op je vloer zijn, maar dat is ook bij andere vloersoorten het geval. 

Tijd 

Elk nadeel heeft zijn voordeel zei een wijze man ooit en zo geldt dat ook voor dit nadeel. Het leggen van een kwalitatief hoogwaardige gietvloer heeft zijn tijd nodig. Je moet hier wel rekening houden met een proces van 4-5 dagen. De meeste andere vloeren zijn wellicht in één of twee dagen te leggen. Het voordeel van dit nadeel is dan echter wel dat je echt vakmanschap hebt. Zie je dus ergens een bedrijf die goedkoop en snel(ler) een gietvloer kan leggen, dan kun je dus wel een lagere kwaliteit verwachten. 

nadelen van een gietvloer

Conclusie 

Behalve tijd en geld zijn er op dit moment geen redenen om niet te kiezen voor een gietvloer. Wanneer je je oriënteert op een gietvloer, laat je dan vooral goed informeren en kies voor kwaliteit. Dit is de investering ruimschoots waard en het zorgt ervoor dat je jarenlang kan genieten van je mooie gietvloer.