Ieder onderdeel in huis is somtijds aan vervanging toe, doordat de levensduur ten einde komt, zo ook een oude meterkast. Dit kan echter ook voorkomen bij jouw groepenkast. Een groepenkast kan vervangen of uitgebreid worden. Om jou te helpen met het bepalen of deze handelingen nodig zijn, hebben wij in dit artikel alle handige tips op een rij gezet.

Moet je een groepenkast vervangen?

Om te bepalen of een groepenkast vervangen moet worden, zul je naar enkele factoren moeten kijken. Indien jij een oudere groepenkast hebt, maar tot op heden nog geen problemen ervaart, zal een vervanging niet nodig zijn.

Indien jij jouw woning hebt uitgebreid, kan dit problemen veroorzaken in de groepenkast. Zo is het mogelijk dat de huidige groepenkast technisch niet langer geschikt is door de uitbreiding of vernieuwing. Ook bij de plaatsing van zonnepanelen is het zo nu en dan nodig om de groepenkast te vervangen. Dit moet bijvoorbeeld omdat je groepenkast verouderd is. Met het aanbrengen van zonnepanelen kan het dus zijn dat er nieuwe vereisten nodig zijn om deze goed te laten werken. Daarbij kan het ook zijn dat een groepenkast anders moet ingesteld worden. Eigenlijk zijn er dus meerdere onderdelen. Indien de groepenkast een uitbreiding nodig heeft, maar er geen ruimte is voor een uitbreiding, zal een vervanging ook de nodige oplossing bieden. 

groepenkast vervangen tips

Hoe bepaal je of jouw groepenkast toe is aan vervanging?

Een vernieuwing of uitbreiding van jouw woning kan leiden tot een verplichte vervanging van de huidige groepenkast. Maar hoe kun jij bepalen of jouw groepenkast op dit moment toe is aan vervanging zonder dat jij de woning hebt aangepast?

Indien er sprake is van een behoorlijk oude woning kan het verstandig zijn om de groepenkast te vervangen. Als de groepenkast al enkele jaren in de woning aanwezig is, is het mogelijk dat de huidige groepenkast niet langer meer voldoet aan de nieuwste normen. Om deze reden is een vervanging essentieel. 

Daarbij weten niet veel bewoners dat een installatieautomaat maximaal 5x mag aanspreken. Na vijf keer zal de werking niet meer gegarandeerd zijn en moet de automaat worden vervangen.

Lees ook: Zolder verbouwen? Denk dan eens aan deze punten!