Inmiddels heb ik ze alweer een tijdje, maar dat is geen reden om er niet toch even een mooie blog over te schrijven: mijn houten wandpanelen van Woodupp. Ik ben er namelijk super tevreden over en daarnaast krijg ik er enorm veel vragen over. Tijd om al die vragen dus eens te beantwoorden!

Houten lattenwand

Laat ik allereerst eens iets vertellen over houten wandpanelen. Je ziet ze namelijk steeds vaker terugkomen in woonmagazines en op Instagram. Dat is niet zo vreemd… het past namelijk helemaal perfect bij de woontrends voor 2022. We willen steeds meer natuurlijke materialen in ons interieur en zoeken steeds meer naar een warme sfeer in ons huis. Houten panelen voorzien in beide behoeften. Wanneer je daarnaast nog eens gaat voor een akupaneel in plaats van zelf aan de slag gaan met houten latjes, heb je er ook nog eens een bijkomend voordeel bij dat de akoestiek in de ruimte verbeterd. Genoeg reden dus om ook aan deze trend te geloven!

houten lattenwand

Woodupp wandpanelen

In mijn zoektocht naar houten wandpanelen kwam ik al snel Woodupp tegen. Dit Deense bedrijf is gespecialiseerd in akoestische houten wandpanelen. Ik heb nog wat alternatieven overwogen, maar ik besloot gewoon te gaan voor kwaliteit en koos voor de Woodupp Akupanelen. Je hebt ze in verschillende houtkleuren en ook het vilt tussen de houten latten is in diverse kleuren te kiezen. Ik wilde graag een lichte look met een stoer randje en daarom koos ik voor de Klassiek eiken met zwart vilt.

Tal van mogelijkheden

Hoewel wij de houten lattenpanelen gewoon aan de wand hebben bevestigd, zijn de mogelijkheden echt gigantisch groot. Zo kun je er ook je plafond mee bedekken of maak er een lambrisering van die tot halverwege je muur gaat. Wanneer je dit laatste bijvoorbeeld in je slaapkamer doet, creëer je in no-time een enorme eyecatcher van een hoofdbord voor je bed. Ook kun je er bijvoorbeeld je kookeiland mee bekleden. Horizontaal, verticaal… de keuze is aan jou. Kortom: je kunt het zo gek niet bedenken.

houten wandpanelen

Installatie

De meeste vragen die ik ontving gingen over het installeren van de wandpanelen. Zo’n lattenwand is echt enorm gemakkelijk op maat te maken en te installeren. De hoogte is natuurlijk standaard, dus waarschijnlijk moet je hem wel wat inkorten. Dit kun je gewoon heel eenvoudig doen met een decoupeerzaag. De latten zitten niet van onder tot boven vast aan het vilt dus waarschijnlijk zal je her en der nog even wat moeten lijmen of schroeven zodat je lattenwand strak blijft. Verwacht hier geen ongemak van. Dit kun je ook echt in een paar minuten fixen.

Heb je een vervelend stopcontact middenin je lattenwand of wil je net als ons een vorm zagen voor bijvoorbeeld een schilderijenplank? Geen enkel probleem. Meet het van te voren goed op, teken het af en zagen maar. Ook hierbij geldt dat je soms wat losse latjes even vast moet maken.

Het vastmaken van het paneel aan de muur doe je eenvoudig met schroeven. Wij hebben zwarte schroeven gebruikt zodat je deze amper ziet in het zwarte vilt. Bevestig de panelen op meerdere plaatsen door het vilt en die prachtige houten latjes wand van je gaat nergens meer heen hoor!