Regelmatig deel ik met jullie de laatste trends. Ook in deze blogpost hoop ik jullie te inspireren. Het hebben van een vijver is helaas niet meer zo populair. Tijd om daar eens verandering in te brengen! Wanneer je aan de slag gaat met deze trends op het gebied van vijvers, zal jouw vijver echt een eyecatcher worden!

Vijver in je tuin

Het hebben van een vijver in je tuin heeft vele voordelen. Het bevorderd namelijk de fauna in je tuin. Vogels vinden het heerlijk om in de buurt te zijn van vijvers. Je zult merken dat er steeds meer vogels naar jouw tuin trekken wanneer je een vijver hebt.

Veel mensen halen een vijver juist weg uit hun tuin omdat deze teveel onderhoud zou opleveren. Dit is natuurlijk aan de ene kant wel waar, maar wanneer je zorgt dat je vijver goed wordt aangelegd scheelt het al een hoop in onderhoud. Bespaar hierop niet en kies voor kwaliteit. Het kost wellicht wat meer tijd en geld in het begin, maar dat bespaar je later weer! Ga je vijverfolie op maat bestellen, zodat je zeker weet dat deze helemaal passend is voor jouw vijver. Zo voorkom je lekkages. Laat je water eens testen bij iemand die verstand heeft van vijvers. Een goede basis is echt belangrijk!

Trend 1: Zwemvijver

En dan deel ik nu graag de laatste trends op het gebied van vijvers met jullie. De eerste trend is er al een aantal jaren, maar is nog steeds niet bij iedereen bekend: maak een zwemvijver. Het is simpelweg gewoon een vijver waar je in kunt zwemmen. De voordelen van een opblaaszwembad, maar dan één die de rest van het jaar ook nog mooi is. Je hebt er natuurlijk wel een aangepast filtersysteem voor nodig. Je kunt kiezen voor een helofytenfilter . Dit zijn waterplanten en lavastenen die het water filteren. Pompen zorgen er dan voor dat het water langs deze filter komt. Het is natuurlijk wel mogelijk om zelf een zwemvijver aan te leggen, maar je doet er verstandig aan hier een professional voor in te huren. Hierna kun jij heerlijk zwemmen tussen de vissen!

Trend 2: Big, bigger, biggest

Heb je een grote tuin? Ga dan voor een enorme vijver. Hierdoor benadruk je nogmaals hoe groot je tuin is. Heb je een hele diepe tuin dan maak je een lange vijver. Hierdoor krijg je een mooi lijnenspel die de aandacht helemaal tot achterin je tuin trekt. De vijver hoeft in dit geval dus niet enorm breed te zijn en hierdoor behoud je nog genoeg praktische ruimte in je tuin. Een vijver is een goede methode om “ruimte op te vullen” wanneer je een grote tuin hebt.

Trend 3: De natuurlijke vijver

Deze trend past helemaal in de tuintrends van 2021: ga voor een natuurlijke vijver. Laat hem blenden in je tuin. Je moet hierbij dus niet te “keurig” te werk gaan. Ga voor een organische vorm vijver en zet er verwilderde beplanting omheen. Een natuurlijke vijver heeft weinig onderhoud nodig. Je hebt geen dure filters, pompen en uv-lampen nodig. Fijn voor je portemonnee en het milieu!