Na weken klussen in ons nieuwe huis, kan ik inmiddels geen verfkwast of roller meer zien. We hebben alle muren en plafonds een fris wit kleurtje gegeven met sikkens verf. Als ervaren schilder die ik geworden ben, deel ik jullie een aantal handige tips zodat jullie ook goed aan de slag kunnen. 

1. Kies de juiste kwasten en rollers

Begin bij de basis: zorg voor goed materiaal! Koop een kwalitatieve verf. Kies de juiste kwasten en rollers. Kijk naar de maat, maar ook naar het materiaal en voor welke verf het geschikt is. Twijfel je? Google weet alles!

2. Schuren

Voor een optimale hechting van de verf, kun je het beste de muren even licht opschuren. Neem de muren vervolgens af met een vochtige doek. Zorg ook dat de vloer stofvrij is. Een zuchtje wind kan zomaar ineens het stof tegen je pas geverfde muur blazen. 

3. Afplakken

Niet het leukste karweitje, maar daardoor niet minder belangrijk. Goed afplakken kost wat tijd, maar je hebt er later veel profijt van. Gebruik een goede tape en haal verwijder hem wanneer de verf nog nat is. 

4. Verf de randjes met een kwast 

Begin met het verven van de randen. Zo kun je dadelijk gemakkelijk het grote gedeelte doen met een roller. Zorg dat je jouw kwast tot maximaal de helft van de kwastharen in de verf doopt. 

5. Werk van links naar rechts en vanaf het midden

Hoewel dit heel logisch is, zijn er nog steeds genoeg mensen die lukraak in het midden van de muur beginnen met verven. Begin aan de linkerkant in het midden. Rol nu langzaam omhoog en weer terug naar beneden. Vervolgens maak je banen van links naar rechts waarbij je telkens in het “nat” begint. 

6. Duurzaam gebruik van je materiaal

Er gaat stiekem best wel wat materiaal doorheen wanneer je aan het verven bent. Zonde! Je kunt in vele gevallen namelijk gewoon meerdere keren met deze items doen. Dek je verfbakje bijvoorbeeld af met aluminiumfolie of een inlegbakje. Wanneer je klaar bent met verven kun je deze zo weggooien en bij het volgende gebruik opnieuw gebruiken. Zo gaat er ook niet onnodig veel verf door de gootsteen (want dat is niet goed voor het milieu natuurlijk). 

Tip: Heb je even geen zin meer om te verven? Bewaar je kwasten en rollers in een vuilniszak. Zo kun je morgen gewoon verder, zonder dat deze uitdrogen.