Veel mensen hebben een voorkeur voor massief hout. Eikenhout is al jarenlang favoriet. Wie kent nog de ‘klop-klop’ slogan van de meubelfabriek uit Oirschot?

Massief eikenhout

Eiken tafels werden voor het leven gekocht en gingen generaties lang mee. Onverslijtbaar en degelijk. De robuuste tafels worden veelal een boomstam eettafel genoemd. De naam geeft aan dat het massief hout betreft en eenvoud uitstraalt. Geen versiersels, maar een degelijke tafel die tegen een stootje kan. De robuuste tafels zijn vooral geschikt voor een grote eetruimte waar de eettafel een prominente ontmoetingsplek is. Waren ze vroeger vooral vertegenwoordigd in huizen met een eiken-inrichting, nu zie je ze vooral in landelijk en industrieel ingerichte interieurs. Kenmerken zijn duurzaamheid, natuurlijk materiaal en bovenal praktisch.

Afwerking en bescherming

Eiken is de meest gebruikte houtsoort voor boomstamtafels, maar ze zijn er ook in teakhout of Iepenhout. Hout is een natuurproduct en dient bewerkt te worden. Dit kan met een lak of olie afhankelijk of de houtstructuur zichtbaar moet blijven. Blanke meubellak wordt veel gebruikt en beschermt het tafelblad tegen vocht en vuil. De lak is verkrijgbaar in hoogglans of zijdeglans. Voor mensen die houden van hoogglans is epoxy een aanrader. Het is een transparante harslaag die op het hout aangebracht wordt en uithardt. Olie geeft het hout de meest authentieke uitstraling.

Onderstel

Een dik houten blad heeft een stevig onderstel nodig. Dit kan met hout of staal. De vorm dient in ieder geval stabiel genoeg te zijn om het gewicht moeiteloos te kunnen dragen. Veel boomstamtafels hebben een ‘X-poot’ of ‘U-poot’, maar er zijn ook vierkante poten of de opvallende spinpoot. De keuze van staal of hout is een persoonlijke. Staal en hout is de perfecte combinatie voor een industriële uitstraling. De afwerking kan met een poedercoating, in glanslak of matte lak.

De boomstamtafels worden ook als salontafel en bijzettafels geleverd. Samen met de eettafel bereik je een mooie combinatie. Een aparte vorm heeft de boomstamschijf tafel. Een fraai stukje natuur in huis.