Ik schreef al eens eerder dat ik dochter ben van een installatiemonteur/loodgieter. Al jaren krijg ik dus een en ander mee van goede keuzes op het gebied van sanitair, verwarming en cv-ketels. Tijd om deze kennis eens met jullie te delen! 

CV-ketel aanschaffen 

Een CV-ketel kopen is vaak een flinke uitgave. Je wilt daarom wel de beste keuze maken. Ook is er de mogelijkheid je CV-ketel te leasen of huren. Deze optie kan ik je alleen zeker niet aanbevelen. Hoewel het een flinke uitgave is (die je eens in de 10 tot 20 jaar moet doen), is het vrijwel altijd verstandiger en voordeliger hem gewoon zelf aan te schaffen. Hoe je de beste keuze maakt? Lees onderstaande tips goed door!

Kies voor een goed merk 

Er zijn verschillende merken te koop. Ga je een Remeha CV-ketel kopen (vaak een scherpe prijs)? Of kies je voor een Vaillant (goede kwaliteit)? Een Nefit CV-ketel kopen is ook een verstandige keuze (een beetje van beide). Kortom; verdiep je eens in de merken en bepaal aan de hand van de merken en modellen welke het beste bij jou en je woning past. 

Of kies voor een alternatief

Natuurlijk is er tegenwoordig ook een alternatief voor een CV-ketel: een warmtepomp. Hoewel de meeste nieuwbouwhuizen hier tegenwoordig standaard mee worden uitgevoerd, is het verstandig je goed te verdiepen in deze optie. Op dit moment kan het namelijk nog zijn dat het een stuk voordeliger is te kiezen voor een nieuwe CV-ketel. Aan de andere kant stijgen de gasprijzen en zullen we uiteindelijk allemaal van het gas af gaan. Een goede overweging om nu te maken dus. 

cv-ketel aanschaffen

Andere tips waar je op moet letten; 

  • Zorg voor een zuinige CV-ketel. Ze hebben labels waar je direct aan kunt zien hoe zuinig ze zijn. Kies bijvoorbeeld voor een A++ CV-ketel. 
  • Kies de juiste CW. Dit nummer geeft de capaciteit aan. Hoe meer capaciteit je nodig hebt, des te hoger dit getal moet zijn. Heb je bijvoorbeeld een stortdouche en een bubbelbad dan kun je het beste kiezen voor een CW6 ketel. 
  • Nu je toch een nieuwe CV-ketel gaat aanschaffen, kun je wellicht ook kijken of er een betere plek in huis is. Laat hem deskundig verplaatsen naar een andere ruimte. 
  • Combineer je nieuwe CV-ketel met een slimme thermostaat. Zo zie je ook meteen je gasverbruik beter.

Heb je gezien hoe Manieke haar CV ketel weg heeft gewerkt achter een inloopkast