We zijn inmiddels aangekomen bij maart 2021. Ik weet nog als de dag van gisteren, dat we vorig jaar een advies kregen om thuis te werken. Scholen gingen dicht en daarmee kwam ook ik thuis te zitten. Gelukkig kan ik gemakkelijk thuiswerken, al had ik dat voor de grote C nog nooit gedaan. Verder dan een chromebook kwam ik dan ook niet. Inmiddels heb ik mijn kantoor uitgebreid en werk ik effectiever en efficiënter thuis dan op kantoor! Wil jij dat nou ook? Neem dan deze checklist “Thuiskantoor inrichten 2021” door! 

1. Zorg voor een afgesloten ruimte 

Al gebruik je een roomdivider of een gordijn. Zolang je maar afgeschermd bent van te veel prikkels. 

2. Goed meubilair

Ik kan het niet vaak genoeg benoemen: goed meubilair is echt noodzakelijk! Wanneer je niet goed zit kun je lichamelijke klachten krijgen. En wees eens eerlijk: op kantoor eiste je toch ook een goede werkplek? Kies voor een goed bureau en een ergonomische bureaustoel. Er zijn tal van bureaustoelen te koop dus kijk goed welke het beste bij jouw lichaam past.

perfecte thuiswerkplek

3. Organiseren 

Waarschijnlijk hanteer je voor jezelf geen strenge clean desk policy. Het kan daarom snel een rommeltje worden. Probeer alles toch goed te organiseren. Koop een trolleykastje waarin je allerlei papieren opbergt, maak een mooi wandbord waar je post it’s kunt opplakken en vooral: ruim je vaat op na een dagje werken!

4. Maak het gezellig 

Het is je eigen kantoor dus je kunt helemaal los gaan in de styling. Zorg natuurlijk niet voor al te veel prikkels, maar een beetje gezelligheid mag zeker. Kies voor een leuk behang of zet wat mooie planten om jezelf heen. Niet alleen decoratief, maar ook nog eens nuttig wanneer je kiest voor luchtzuiverende planten

5. Zorg voor goed licht 

Sommige mensen maken hun kantoor in de trappenkast. Ideaal natuurlijk want ‘s avonds sluit je de deur en zie je niets meer van je kantoor. Toch zit je er vaak wel erg donker. Genoeg natuurlijk licht is wel echt aan te bevelen. Het geeft je een tijdsbesef en zorgt voor extra energie. 

6. Goede catering 

Natuurlijk moet je jezelf ook verwennen tijdens het werken thuis. Zorg dat je beschikt over een goed koffiezetapparaat. Drink je op kantoor veel gekoelt water? Koop dan ook gewoon een waterkoeler voor in huis. 

7. Lichaamsbeweging 

Neem bovenstaande tip niet te letterlijk, want voor je het weet vliegen de coronakilo’s er aan. Wellicht ging je in het verleden op de fiets naar kantoor of maakte je een wandeling met je collega’s in de pauze. Nu werk je waarschijnlijk als een workaholic non-stop door. Je zit daardoor 8 uur op je kont. Zorg daarom dat je toch voldoende beweging krijgt. Zet je koffiezetapparaat niet te dichtbij. Zorg dat er een wekkertje af gaat elk half uur, zodat je even gaat wandelen of kies voor een zit-sta bureau zodat je jouw houding afwisselt. 

8. Contact 

Natuurlijk zitten er geen collega’s in je thuiskantoor. Zorg dat je toch genoeg contact behoud met je collega’s. Plan desnoods een “koffiekwartiertje” in met je team op zoom om elkaar toch elke dag even te zien.