Uit onderzoek blijkt dat 22 procent van de consumenten zich erg verantwoordelijk voelt voor hun ecologische voetafdruk en dat percentage blijft groeien. Steeds meer mensen proberen milieubewust te leven. Een bio-ethanol haard kan daarbij helpen! De haard zorgt namelijk op een duurzame manier voor sfeer. 

Bio-ethanol haarden

Wat maakt een bio-ethanol haard nou zo’n goed alternatief? Bio-ethanol haarden branden op bio-ethanol en dat wordt gemaakt van biomassa. Biomassa bestaat uit allerlei organische materialen, zoals hout, gft-afval, plantaardige olie en mest. Deze organische materialen worden vergist en dat zorgt uiteindelijk voor bio-ethanol. Uit een milieuonderzoek blijkt dat bio-ethanol tot 88 procent minder CO2 uitstoot tijdens de verbranding, dat percentage hangt af van de wijze waarop de bio-ethanol is geproduceerd.

tafelhaard

Overal neer te zetten

In tegenstelling tot conventionele brandstoffen stoot de brandstof bio-ethanol tijdens de verbranding geen schadelijke stoffen en rook uit en dus wordt de lucht binnen én buiten niet vervuild. Omdat een bio-ethanol haard geen roet, rook en as uitstoot heeft de haard geen schouw nodig. De afwezigheid van een schouw zorgt voor flexibiliteit en vrijheid. Daarnaast ben je geen tijd kwijt aan de schoonmaak van de haard en schouw.

Nog meer voordelen

Bio-ethanol vuur produceert tijdens de verbranding geen kankerverwerkende stoffen en andere deeltjes, die de gezondheid kunnen schaden. Ook worden er geen broeikasgassen uitgestoten! Omdat de haard geen broeikasgassen uitstoot, draagt de bio-ethanol haard niet bij aan de wereldwijde klimaatverandering. Daarnaast hoeven voor de productie van de haard en brandstof geen bomen gekapt te worden.

bio-ethanol haarden

En de warmte dan?

De belangrijkste bijproducten van bio-ethanol zijn warmte en water. Ondanks dat een bio-ethanol haard wel wat warmte uitstoot, kan de warmteafgifte niet vergeleken worden met een houtkachel en -haard. De warmteafgifte bedraagt ongeveer drie à vijf kW, dat maakt een bio-ethanol haard geschikt als secundaire warmtebron.

Al deze voordelen maken de bio-ethanol haard een milieuvriendelijk alternatief voor haarden die gebruik maken van conventionele brandstoffen en die schadelijke stoffen uitstoten. 

Wat vinden jullie van mijn bio-ethanol haard?