Elk jaar is het weer een flinke rekening: de WOZ-waarde ligt op de deurmat. Meestal betaal je het bedrag gewoon klakkeloos, maar wist je dat je er gewoon bezwaar op kunt maken. Het scheelt je vaak een hele smak geld. Ik help je daarom op weg met allerlei informatie, zodat ook jij bezwaar kunt maken op je WOZ-waarde. 

WOZ-waarde, wat is het? 

De gemeente waarin je woont stelt elk jaar een Waardering Onroerende Zaken- waarde van je woning vast, ook wel WOZ-waarde. Dit wordt gedaan aan de hand van een taxatie maar in vele gevallen gewoon door een computermodel. Je kunt je bedenken dat dit niet altijd betrouwbaar is. Jouw huis kan bijvoorbeeld veel meer waard zijn dan een ander huis in de straat omdat jij geïnvesteerd hebt. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde dan kun je een bezwaar indienen. Hierbij moet je kunnen beargumenteren waarom jij vindt dat de WOZ-waarde niet klopt. 

woz-waarde

Wat kun je besparen? 

Een te hoge WOZ-waarde kost tussen de €63 en €2538 per jaar. Heb je dus een looptijd van 30 jaar voor je hypotheek, dan kan het dus zijn dat je €76140 te veel belasting hebt betaald. Even kritisch naar je WOZ-waarde kijken is het daarom best waard!

Hoe kun je bezwaar maken?

Woz bezwaar maken is helemaal niet zo lastig. Je kunt het zelf doen, maar uit ervaring kan ik zeggen dat de gemeente je dan niet snel serieus neemt en het gemakkelijk “afwimpelt”. Je kunt het ook uitbesteden. Bezwaarmaker.nl kan bijvoorbeeld voor jou bezwaar maken bij de gemeente. Voor particulieren is dit helemaal gratis! 

Helemaal gratis 

Ik hoor je denken: “Hoe kan dat nou gratis zijn?” Voor jou is het 100% gratis. Als het bezwaar gegrond is, betaalt de gemeente de kosten van Bezwaarmaker.nl. Wanneer de gemeente het ongegrond vindt, zijn de kosten voor Bezwaarmaker.nl. Het kost je dus geen tijd en ook nog eens geen geld en het kan je alleen maar een besparing opleveren! 

Zelf heb ik dit vorig jaar ook gedaan en het scheelde mij een paar tientjes. Toch weer mooi meegenomen! Aankomend jaar kijk ik dus zeker weer even kritisch naar onze WOZ-waarde. Jij toch ook!?

Heb je ook het volgende artikel al gelezen:
Energie besparen? Bespaar 50% op je energieverbruik!